Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2015, 08:29

Danas je Jovanjdan

č: | fb:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave spomen na Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg velikog proroka koji je ne samo najavio, već i video očekivanog mesiju. Jovanjdan, kako se u narodu još zove današnji praznik, uvek se slavi 7. januara po julijanskom, odnosno 20. januara po gregorijanskom kalendaru.

Poslednji prorok Jovan Preteča, izmoljen od bezdetnih Zaharije i Jelisavete, rođen po Božjem planu, nalazi se na prelomu između Starog i Novog Zaveta i zauzima posebno mesto u istoriji ljudskog spasenja. Sam Hristos je za Jovana Preteču rekao da je najveći između rođenih od žena. Crkva je zato Svetom Jovanu u godišnjem krugu posvetila čak sedam praznika. Današnji praznik pod nazivom Sabor Svetog Jovana Krstitelja je spomen na značajnu ulogu ovog svetitelja u krštenju Hristovom. Ovaj praznik je i priznanje crkve Jovanu, jer je poslužio tajni božanskog krštenja, položivši ruku na glavu Hrista i pogruzivši ga u vodi Jordana. Tako se glavna životna uloga ovog proroka odigrala na Bogojavljenje.

Pošto se duhovno srodstvo smatra značajnijim od krvnog, naš narod Jovanjdan smatra i danom kumstva. Otuda i izreka: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom".

Jovanjdan je posle Nikoljdana i Đurđevdana najveća krsna slava kod  Srba.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi se kao velika svetinja čuva desnica Svetog Jovana Preteče koja se nalazi u Cetinjskom manastiru.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 43 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...