Radovi u Kazneno popravnom zavodu (foto: Đorđe Đoković)
Radovi u Kazneno popravnom zavodu (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2014, 08:48

Bolji uslovi u Kazneno-popravnom zavodu

č: | fb:

Početkom maja je u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu počela rekonstrukcija objekata u okviru projekta koji sa 3,2 miliona evra finansira Vlada Norveške. Cilj projekta je unapređenje uslova života, rada i bezbednosti osuđenika.

- Projekat podrazumeva veći nivo bezbednosti za osuđena lica, zaposlene i spoljne saradnike koji ovde dolaze, ali i jedan sasvim novi režim za osuđena lica i novi koncept izvršenja kazne, pre svega kazne maloletničkog zatvora. Radi se rekonstrukcija dva objekta za smeštaj osuđenih, a sada imamo tender za izgradnju centralnog objekta na ulaznoj kapiji u koji će biti preseljena upravna zgrada, dok će sadašnja dobiti novu namenu. U centralnom objektu će biti i prijavnica, restoran društvene ishrane, magacini, sale za posete i advokate, garderoba za stražu i kancelarije za deo zaposlenih. Mi i dalje razgovaramo sa Norvežanima i radimo projektni zadatak za ceo kompleks ove ustanove, jedino neće biti obuhvaćen Istražni zatvor, jer to mora biti deo aktivnosti i investiranja države – kaže Slobodan Arsenijević, upravnik Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike.

Slobodan Arsenijević

Slobodan Arsenijević (Foto: Đorđe Đoković)

Cilj  je da KPZ bude zatvor bez oružja

- To znači da ne bude naoružanih stražara, da ne bude karaula u ovom smislu, da unutra bude sasvim drugačija organizacija i drugačije kretanje zaposlenih i osuđenih. To podrazumeva jedan ogradni zid, krajnje bezbedan, sa dodatnim barijerama, metalnim ogradama, senzorima i različitim tehničkim mogućnostima koje postoje da se spreči eventualno bekstvo, ali bez upotrebe oružja. Podrazumeva i jednu interventnu jedinicu koja bi bila stacionirana tako da bi u svakom delu ustanove mogla da interveniše za manje od jedan minut, u slučaju da se tehničkim sredstvima u operativnom centru signalizira bezbednosni problem bilo koje vrste. Sve to bi trebalo da se radi u nekoliko faza, što će sigurno potrajati. Imamo veliko razumevanje i podršku naših donatora iz Norveške. U svakom slučaju to je novi koncept izvršenja kazne maloletničkog zatvora i zatvora za one koji su krivično delo izvršili kao mlađa punoletna lica. To znači i znatno humanije odnose unutar ustanove. Trenutno su stvari sasvim drugačije postavljene, ako neko sa karaule ne puca, a osuđenik mu pobegne, odmah gubi posao. Mislim da ovim projektom sve to može da se drugačije reši. Postoje mnogi koji u to ne veruju, ali ja verujem, a imam i podršku ljudi koji se bave ovim poslom – objašnjava Arsenijević i dodaje da je Norveška vlada obećala i dodatnu pomoć koja će biti usmerena na sanaciju posledica poplave u toj ustanovi.

Vlada Kraljevine Norveške donirala je u martu prošle godine Ministarstvu pravde i državne uprave 3,2 miliona evra za rekonstrukciju i izgradnju objekata ukupne površine 6.500 kvadratnih metara u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, prilikom potpisivanja ugovora, rekao je da će doniranim sredstvima biti obezbeđena rekonstrukcija dva objekta od 2.500 i 2.700 kvadratnih metara u KPZ za maloletnike u Valjevu. Stevović očekuje da svi radovi budu završeni za dve do tri godine.  

Projekat se sprovodi uz podršku kompanije IMG. Radove obavlja valjevsko građevinsko preduzeće “Kej”.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 31 sekundi

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 49 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.