Sreten Đorđević i Duško Đukanović (foto: Đorđe Đoković)
Sreten Đorđević i Duško Đukanović (foto: Đorđe Đoković)
28.01.2015, 08:58

Zbog štrajka advokata odloženo 4.400 ročišta

č: | fb:

Nakon četiri i po meseca štrajka i valjevski advokati su se vratili u sudnice i kako rekoše „sada sledi nadoknada izgubljenog vremena“. Za vreme protesta odloženo je 4.400 ročišta pred valjevskim sudovima, najviše u Osnovnom sudu, gde je održano svako peto suđenje, dok je u Privrednom sudu, za vreme štrajka advokata, odloženo 700 ročišta.

Advokat Sreten Đorđević kaže da je to za naše sudove ogroman broj suđenja i trebaće vreme da se sve vrati u neki normalan tok i naglašava da je trenutni problem to što se zakazuje veliki broj ročišta u isti dan i u isto vreme. „Suđenja moraju biti odlagana na kraći ili duži rok i biće potrebno vreme kako bi sve došlo u redovan tok stvari“, poručio je Đorđević.

Sreten Đorđević

Sreten Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski advokati tvrde da štrajka ne bi ni bilo da je poštovan Ustav, a da je bilo spremnosti i dobre volje u Ministarstvu pravde, pre svega ministra Nikole Selakovića, umesto „prljave igre“, protest advokata mogao je biti okončan i za nedelju dana. „Advokatska komora Srbije je ukazivala da sve može da se reši za dan, dva ili tri i praktično sve je i bilo utanačeno za nekoliko dana, ali tek četiri i po meseca kasnije. Zbog tog odugovlačenja pravni sistem je pretrpeo štetu. Koliku, tek će biti utvrđena, ali je evidentno da je napravljena ogromna šteta i da je zadat veliki udarac na pravnu sigurnost u Srbiji“, smatra Đorđević. On dodaje da je prihvatanjem većine zahteva potvrđeno da je advokatura bila u pravu, a da su zahtevi bili potpuno opravdani i minimalni, dok „s druge strane imate jednu neosetljivu izvršnu vlast, koja nema dovoljno odgovornosti da prizna da je u tom momentu pogrešila i da za to mora da snosi, najmanje, političke konsekvence“.

Valjevski advokati poručuju da nisu odustali od zahteva za smenu ministra pravde Nikole Selakovića. Međutim, kako rekoše o tome tek treba da odlučuje Upravni odbor Advokatske komore Srbije.

Duško Đukanović

Duško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Advokat Duško Đukanović kaže da je Odbor advokata Valjeva imao ključnu ulogu u rešavanju problema, jer su svojim svakodnevnim protestnim okupljanjem, na centralnom Gradskom trgu, skretali pažnju javnosti na suštinu problema. Na pitanje Kolubarskih.rs da li postoji zakonski osnov i da li će advokati tužiti one koji su odgovorni za nefunkconisanje pravnog sistema četiri i po meseca, one koji su oduzeli advokatima poslovnu sposobnost i pravo na rad, Đukanović kaže da je evidentno da je zbog propusta Ministarstva pravde došlo do blokade pravnos sistema i da treba neko da snosi odgovornost za štetu koja je naneta svakom advokatu pojedinačno. Međutim on dodaje da je „veoma teško izmeriti visinu i naplatiti tu štetu, i s toga niko od advokata i ne pomišlja na tako nešto“. Duško Đukanović poručuje da je sada bitno to što „pravna država ponovo počinje da živi“.

Advokat Sreten Đorđević zaključuje da je uspeh advokata, ne samo u tome što su dokazali da su u pravu i da je ptrekršen Ustav Srbije, nego i u tome što su bili jedinstveni i što će „sigurno ostati zabeleženo da je jedna kasta uspela da izbori svoja prava na osnovu zajedničkog delovanja“.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 51 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 40 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.