Oštećen balon u Petnici  (foto: Kolubarske.rs)
Oštećen balon u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
31.01.2015, 09:28

Otkazani plivački miting i vaterpolo utakmica

č: | fb:

Plivački miting i vaterpolo utakmica, najavljeni za danas u SRC Petnica, otkazani su zbog pada balona nad olimpijskim bazenom, koji je trebalo da bude otvoren danas. Iz UFK „Valis“, koji gazduje bazenima u Petnici, najavljuju da će balon biti podignut danas, već sledeće nedelje će moći da se koristi, dok još uvek nije poznato kada će i da li će biti održan plivački miting i vaterpolo utakmica.

„Tek postavljen balon nad olimijskim bazenom u Petnicu srušen je juče oko 15 časova zbog nestanka struje i olujnog vetra“, kaže Dragan Jeremić direktor Gradske direkcije. On objašnjava da je, u slučaju nestanka struje, automatski agregat naštelovan da se pali kada pritisak u komorama balona padne na jedan bar, što je projektovano za udare vetra do 80 kilometara na čas. Međutim, vetar je juče duvao oko stotinu kilometara na čas, tako da se automatski agregat nije upalio. "Zato će biti naštelovan na pritisak od 1,4 bara, kako bi u slučaju nestanka struje izdržao udare vetra i preko 100 kilometara", dodaje Jeremić.

„Nesrećan slučaj – kombinacija nestanka struje, olujnog vetra i automatskog agregata koji reaguje samo kada se pritisak u balonu spusti na jedan bar. Kada je pritisak bio ispod bara, balon se deformisao, a da ne bi došlo do većeg oštećenja mi smo ga spustili. Minimalno je oštećen, tačnije oštećeno je plato kod metalnih vrata, dok na ostalim uređajima nema štete“, kaže Jeremić.

On nije konkretno rekao da li su pored „nesrećenog slučaja“ za pad balona „krivi“ i nestručni ljudi koji su rukovali balonom, niti je odgovorio da li je i ko kriv zbog pogrešne procene ili projektovanja da se automatski agregat pali kada pritisak u komorama balona padne na jedan, a ne na 1,4 bara, što će biti učinjeno danas, nakon jučerašnje havarije.

Jeremić je indirektno priznao da je problem sa nestručnim kadrom.  „Mi već šest meseci ukazujemo na potrebu da stručne kadrove zaposlimo u određenim ustanovama. U ‘Valisu’ je neophodno pod hitno zaposliti mašinskog inženjera koji će biti zadužen ne samo za balon u Petnici nego i za ski stazu na Divčibarama. Zaposleni, koji rade u Petnici, nisu obučeni za rad sa balonom“, kaže Dragan Jeremić.

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 30 minuta

GIK se poigrava sa izbornim listama!?

Gradska izborna komisija usvojila je prigovor na Rešenje o proglašenju izborne liste "Pokret sad" i donela odluku o poništenju te izborne liste. Prigovor podneli revnosni birači, a predsednik GIK...