Majk Kirbi, Stanko Terzić i Milorad ilić (foto: Đorđe Đoković)
Majk Kirbi, Stanko Terzić i Milorad ilić (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2015, 18:12

Ambasador Kirbi položio venac na grob dr Kuka

č: | fb:

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi položio je danas venac na grob američkog lekara dr Alberta Semjuela Kuka, koji je umro lečeći ranjene srpske vojnike i civile u valjevskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata.

Dr Albert Samjuel Kuk je dobrovoljno došao u Srbiju 1914. godine, u Valjevu je lečio obolele u velikoj epidemiji tifusa pegavca i od te bolesti je umro 10. februara 1915. Upamćeno je da je vakcinu, kojom je trebalo da se zaštiti od bolesti, ustupio vojnicima govoreći da je vakcina potrebnija njima koji se hrabro i uporno bore za slobodu svoje otadžbine.

Sahranjen je uz skromne počasti, na starom gradskom groblju na Bairu sa ostalim poginulim i umrlim vojnicima. Mesto je obeleženo nadgrobnikom na kome piše: „Nema veće žrtve od one kada čovek da i svoj život za svoje prijatelje”.

„Obični, jednostavni ljudi, kao što je bio dr Semluel Kuk odlučio je, iz ličnih razloga i saznanja da ima ranjenih i da se u Srbiji vodi rat, i pored toga što Amerika još uvek nije ušla u rat, da pomogne narodu Srbije. Verujem da bi mnogi od nas želeli da posedujemo hrabrost poput dr Kuka i da mnogo više brinemo o ljudima oko nas, a ne stalno o sebi samima. I dok obeležavamo godišnjicu Prvog svetskog rata valja se setiti i onih koje je dr Semjuel Kuk lečio, hrabrih srpskih vojnika, jer to su zapravo bili obični ljudi, koji su samo želeli da se bore i pobede neprijatelja. Možda i mi danas treba da se zapitamo, šta kao građani možemo da uradimo i da pomognemo da bi unapredili svoj život i život onih koji su oko nas”, rekao je danas u Valjevu ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je istakao da je naša obaveza da čuvamo uspomenu na delo i život dr Kuka, da ga sačuvamo od zaborva i da se sa dužnim poštovanjem i pijetetom odnosimo prema njegovom delu.

Majkl Kirbi u poseti Valjevskoj gimnaziji

Majkl Kirbi u poseti Valjevskoj gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi danas je nakon razgovora sa gradskim rukovostvom i polaganja venca povodom obeležavanja 100 godina od smrti američkog lekara, posetio i Valjevsku gimnaziju.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 47 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...