Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
04.02.2015, 09:11

Od 3. marta, Subotiću i Ćulafiću sudi se ispočetka

č: | fb:

Pred Višim sudom u Valjevu će se 3. marta nastaviti suđenje policijskim inspektorima Dejanu Subotiću i Milanu Ćulafiću optuženim za primanje mita od valjevskih narkodilera, odnosno za prodaju kilograma heroina za 12.000 evra. Kako je potvrđeno Kolubarskim.rs, suđenje kreće iz početka, pred većem sudije Jasmine Terzić, s obzirom na to da su predmeti oduzeti dosadašnjem postupajućem sudiji dr Draganu Obradoviću.

Obradović je Subotiću i Ćulafiću, posle devetomesečnog pritvora, u novembru 2014. zatvor zamenio kućnim pritvorom uz elektronsku narukvicu s tim što im je dozvolio da se dva sata dnevno slobodno kreću bez elektronskog nadzora. Taj deo rešenja bio je sporan, mnogi kažu da je to „presedan“ u pravosuđu, pa je viši tužilac uložio žalbu „zbog pristrasnosti i zatražio izuzeće“ sudije Obradovića, što je prihvaćeno te je ukinuta „slobodna šetnja bez nadzora“. Subotić i Ćulafić su i dalje u kućnom pritvoru.

Sudija Obradović nije želeo da komentariše slučaj, uz opasku da mu je „sa leđa skinut teret težak 20 kg (tolika je, pretpostavljamo, težina spisa u ta dva predmeta)“, uveren da je radio po savesti i zakonu.

Zagovornici tvrdnje o „presedanu u pravosuđu“ kažu kako se „jedan od dvojice inspektora povredio tokom vežbanja u teretani“, uz pitanje „a šta bi bilo da je, ne daj bože, nastradao“. Mera pritvora, ili kućnog pritvora uz elektronski nadzor, određuje se kako bi se obezbedili dokazi, odnosno kako bi se sprečilo da optuženi (ili osumnjičeni) ne utiču na svedoke, ne ponove isto ili slično krivično delo, ili da ne pobegnu iz zemlje. U ovom slučaju radilo se i o „uznemiravanju javnosti“, odnosno „nezadovoljstvu u policiji“.

Podsećanja radi, Subotić i Čulafić su prvi put hapšeni tokom leta 2013. zbog sumnje da su primali mito od valjevskih narkodilera za informacije o policijskim akcijama hapšenja uživalaca i dilera droge. Tu akciju vodio je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, bez pomoći Policijske uprave (PU) u Valjevu, čiji je načelnik tada bio Predrag Đajić. Inspektori su drugi put uhapšeni 2014. zbog sumnje da su kilogram heroina prodali za 12.000 evra. Akciju su zajedno izveli Sektor unutrašnje kontrole MUP-a i valjevska policija, koju je već predvodio Saša Marković, novi načelnik PU Valjevo.

Subotić i Ćulafić su tokom istrage, kao i na glavnom pretresu pred Krivičnim većem sudije Obradovića, negirali optužbe tvrdeći kako je u pitanju osveta valjevskih narkomana i dilera, koje su prethodno hapsili.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, tokom dosadašnjeg suđena pojedini svedoci tužbe, inače policijski dužnosnici, nisu se baš najbolje sećali svega što se događalo pre i tokom akcije. U Višem tužilaštvu, pak, tvrde kako „ima dovoljno validnih dokaza“, koji će biti izvedeni tokom glavnog pretresa.

Na sve ovo možda treba dodati i činjenicu da je pre izvesnog vremena u službenom policijskom autu inspektora koji rade na suzbijanju narkomanije pronađeno 8.350 evra. Tokom istrage pred Višim tužilaštvom, u policiji su tvrdili kako je novac „odbacio jedan od ilegalnih migranata tokom vožnje na relaciji između Subotice i Valjeva“. Ostalo je da DNK analize potvrde ko je sve „baratao novcem“.

Uz to, nedavno je, kako su javili pojedini mediji, smenjen Zoran Nedeljković, načelnik Odeljenja kriminalističke policije (OKP) PU Valjevo, koji se na to rešenje ministra policije žalio. Detalja o tome šta je razlog za Nedeljkovićevu smenu u medijskim napisima nije bilo, što u kontekstu suđenja dvojici inspektora eventualno upućuje na staru priču pojedinaca „s one strane zakona“ kako u valjevskoj policiji „postoje dva klana“, te da je „lako moguće da jedni drugima poturaju dokaze“.

Nastavak suđenja 3. marta određen je kako bi se novi postupajući sudija upoznao sa onim što se nalazi u obimnim predmetima.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 2 sati 22 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 11 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.