Pas na Železničkoj stanici (foto: Đorđe Đoković)
Pas na Železničkoj stanici (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2015, 09:18

Devet miliona dinara zbog ujeda pasa lutalica

č: | fb:

Prošle godine je iz gradske kase oštećenim građanima isplaćeno devet milona dinara zbog ujeda pasa lutalica. Direktor „Vidraka” Đorđe Milanović kaže da pojedinačne odštete iznose od 100.000 do 200.000 dinara i dodaje da ima i „sumnjivih slučajeva”.

„U prošloj godini imali smo oko 60 sudskih presuda. Ima slučajeva gde se ista lica pojavljuju više puta.To je prosto neverovatno da jednu osobu pas ujede nekoliko puta i to ne može biti slučajno. Mi to ispitujemo i tamo gde se sumnja pokaže opravdana podnećemo krivične prijave protiv tih lica. Za sada smo kod njih petoro utvrdili da je reč o prevari, po jednoj presudi naplaćivali su odštetu od 150.000 dinara, i protiv njih ćemo podneti krivične prijave”, kaže direktor Vidraka.

Procenjuje se da na valjevskim ulicama ima oko 200 pasa lutalica, a isto toliko ih je trenutno smešteno u azil za pse u Zlatariću, gde su, po rečima Đorđa Milanovića, kapaciteti popunjeni. 

Azil u Zlatariću

Azil u Zlatariću (Foto: JKP Vidrak)

Za funkcionisanje azila u Zlatariću godišnje je potrebno šest miliona dinara, dok se iz gradske kase azil finansira sa 5,5 miliona dinara. Najviše novca se izdvaja za veterinarske usluge, što podrazumeva lekove, čipovnje, vakcinaciju, sterilizaciju, koje koštaju 1,6 miliona dinara, za hranu se izdvoji 1,2 miliona, a za zarade zaposlenih oko 2,5 miliona dinara.

„Azil redovno posećuju iz Društva za zaštitu životinja i nemaju primedbe na uslove niti na tretman pasa, a pomažu nam tako što često donirju hranu za pse”, kaže Milanović. On dodaje da su građani zainteresovani da udome napuštene pse i u prošloj godini nove vlasnike dobilo je 60 pasa lutalica. On poziva sugrađane koji imaju želju, uslove i mogućnosti da dođu u azil u Zlatariću i izaberu kuče o kome će se brinuti.

Azil u Zlatariću

Azil u Zlatariću (Foto: JKP Vidrak)

Azil za pse u Zlatariću, u koji je uloženo 11 miliona dinara i čiji je kapacitet 350 pasa, otvoren je u februaru pre šest godina. Zadovoljava sve propisane standarde, što je retkost u Srbiji i njegovim otvaranjem trebalo je da bude rešen problem pasa lutalica u Valjevu. Međutim, problem je samo delimično rešen jer pasa lutalica, koji se počesto kreću u čoporu, još uvek ima na gradskim ulicama.

Da problem sa psima lutalicama, koji napadaju i ujedaju građne, imaju i drugi gradovi potvrđuje Novi Sad gde je prošle godine plaćeno 163 miliona dinara oštećenima zbog ujeda pasa. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 sati 59 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 56 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 8 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara