Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
06.02.2015, 12:23

Ovogodišnji programi u znaku jubileja

č: | fb:

Sudeći po programima rada valjevskih ustanova kulture za 2015, koji su usvojeni na sednici Gradskog veća, biće ovo godina obeležavnja godišnjica. Direktor Narodnog muzej Vladimir Krivošejev najavio je da će noseći program Muzeja u ovoj godini biti obeležavanje 100 godina od događaja poznatih kao Valjevska bolnica. Centralni program biće otvaranje izložbe "Valjevo 1914 - 1915 grad bolnica", koja je posvećena Valjevskoj bolnici. Izložba će biti otvorena početkom aprila, povodom stogodišnjice smrti Nadežde Petrović slikarke, dobrovoljne bolničarke, koja je umrla u Valjevu 3. aprila 1915. godine od pegavog tifusa. Nadežda Petrović, pored slikarstva, bavila se i fotografijom kao prva žena ratni fotograf.

U ovoj godini jubilej vredan pažnje, 30. godina rada, obeležiće Moderna galerija. Direktor Dušan Jovanović kaže da „ova godina od galerije traži još više obaveza jer je godina jubileja” i u godini kada se obeležava 30 godina Moderna galerija je uspela da obezbedi jednu od najvećih srpskih kolekcija, kolekciju Draška Milićevića. Gradonačelnik Stanko Terzić je obećao da će, zbog značaja godišnjice, Grad podržati progrme Moderne galerije, ali uz "realnu finansijsku konstrukciju".

Dušan Jovanović

Dušan Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Centar za kulturu ove godine obeležava 55 godina postojanja. Uz podsećanje da je Dom kulture otvoren 8. marta 1960. godine baletom „Ohridska legenda” Stevana Hristića, direktor Miloš Smiljanić je najavio da će 8. marta Centar za kulturu drarovati gradu, pre svega damama, resital Konstantina Kostjukova, prvaka Baleta Narodnog pozorišta, koji će pored klasičnog programa iz „Romea i Julije”, imati i segmente iz baleta „Grk Zorba” i „Ko to tmopeva”. Smiljanić je najavio da će i ove godine Centar za kulturu biti producent Tešnjarskih večeri i Džez festa, koji će kako reče, „uz dogovor sa Jovanom Maljokovićem ove godine vratiti da se održava u maju”. Stanko Terzić, pak smatra da o eventualnoj promeni termina Valjevskog džez festa „tek treba da se odluči”.

100 godina Velikog rata obeležiće i valjevski Arhiv, koji je smešten u zgradu nekadšnje valjevske bolnice. Direktorka Stanojka Minić kaže da će u Arhivu biti priređena izložba fotografija iz vremena Velikog rata.

Prema rečima Ostoje Prodanovića, valjevska Biblioteka će u ovoj godini „naprviti iskorak prema zdanju Doma vojske, jer kada bi se biblioteka preselila u taj idealan prostor sve naše aktivnbosti i potencijal mogli bi da množimo sa pet”. Gradonačelnik Stanko Terzić ne sporeći značaj biblioteke i potrebu za većim prostorom, kaže - „Cenim vašu borbenost za novim prostorom da se preselite u Dom vojske, ali moramo sagledati sve mogućnosti, pa tek ond doneti odluku”. Internacionalni umetnički studio „Radovn Trnavac Mića”, ove godine planira dve izložbe. Direktorka Mirjana Vojić njavljuje da će prva izložba biti otvorena u junu kada će se predstaviti 20 umetnika iz Bugarske, a potom u avgustu dela će izlagati, jedan od najpoznatijih  dubrovačkih slikara Josip Škerlj.

Aleksandar Mijailović

Aleksandar Mijailović (Foto: Đorđe Đoković)

Na sednici Grdskog veća usvojen je i progrm rada za 2015. godinu Ustanove za fizički kulturu „Valis”. Direktor Alkeksandar Mijailović kaže da je najveći izazov rešvanje problema grejanja Hale sportova, tačnije priključenje na Gradsku toplanu. On je najvio da će u ovoj godini u SRC Petnici biti završeni radovi na drenažnim kanalima, čime će biti rešen problem zadržavanja vode. Takođe, u ovoj godini plnirani su i radovi na sanaciji fudbalskog stadiona na Pećini, koji je oštećen u majskim poplavama. Mijailović je i dnas ponovio da sa trenutnim brojem radnika ustanova ne može normalno da funkcioniše. Gradonačelnik Stanko Terzić je saglasan da će nedovoljan broj radnika otežati funkcionisanje tek postavljenog balona u Petnici, ali i cele ustanove. Terzić se nada d će dobiti pozitivan odgovor iz Ministarstva za državnu uprvu i lokalnu smoupravu na zahtev, koji su ponovo uputili, za povećanje broja zposlenih u UFK „Valis”. Što se tiče priključka Hale na Toplovod, gradonačelnik najavljuje da će biti urađene podstanice za halu i biblioteku, kako bi se i ove dve javne ustanove grejale preko daljinskog sistema

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 27 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 3 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar