Dragan Jeremić i Đorđe Milanović (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Jeremić i Đorđe Milanović (foto: Đorđe Đoković)
06.02.2015, 18:29

U poseti italijanskoj regiji Lombardija

č: | fb:

Delegacija Valjeva je boravila u italijanskoj regiji Lombardija, gde su posetili gradove Milano i Vareze. Bila je to prilika da se uspostave kontakti sa rukovodstvima regije i gradova, ali i novih saznanja iz oblasti energetike, agroprehrane i zaštite životne sredine.

Tržnica Milano

Tržnica Milano (Foto: Snimci VTV-a)

I ovaj put delegaciji Valjeva, pažnju je privukla tržnica u Milanu koja je u vlasništvu grada, odakle se čak 38 posto robe prodaje i distribuira u zemlje Evropske unije, kao i platforma za otkup, pakovanje i prodaju voća i povrća, koja godišnje ostvari promet od oko 70 miliona evra. Ipak, delegaciji u kojoj su bili potpredsednik Komore italijansko-srpskih privrednika Dragan Jeremić, pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić i direktor Vidrka Đorđe Milanović, najviše pažnje je privuikao termovalorizator, postrojenje u kojem se spaljivanjem otpada dobija toplotna i električna energija. „U Italiji više nema aktivnih deponija, u svim većim gradovima su izgrađeni termovalorizatori. Izgradnja tog postrojenja u Milanu je koštalo 250 miliona evra, spljivanjem smeća dobijaju toplotnu i električnu energiju kojom snabdevaju grad i ostvaruju profit na godišnjem nivou od 50 miliona evra.”, prenosi svoja saznanja Đorđe Milanović.

(Foto: Snimci VTV-a)

Jeremić i Milanović smatraju da bi termovalorizator bio idealan za Valjevo jer bi se rešio problem deponovanja smeća, s obzirom na to da je kapacitet gradske deponije još godinu - dve, a istovremeno bi dobili jeftinije grejanje. Međutim, oni su danas na konferenciji za novinare o ovom postrojenju govorili više kao o mogućem rešenju i ideji, a ne o konačnom izboru, jer je u planu izgradnja regionalne deponije u Kaleniću u koju je već uložen novac. Milanović kaže da s obzirom na to da je izgradnja deponije u Kaleniću neizvesna, da je za nju potrebno još najmanje 20 miliona evra, a za izgradnju termovalorizatora oko 25 miliona evra, „trebalo bi da razmislimo o tom projektu”.

„Ne odustajemo od regionalne deponije u Kaleniću, to je naša prva opcija, tim pre jer dobijamo 17 miliona evra iz IPA fondova. Ukoliko taj grant ne realizujemo moramo tražiti druge opcije. Verujem da će biti završena u neko dogledno vreme, ali moramo imati i drugo rešenje ukoliko projekat regionalne deponije ne bude realizovan“, kaže Dragan Jeremić.

Valjevska delegacija se iz Italije vratila sa još jednom idejom ili rešenjem - kako Valjevcima obezbediti što jeftinije grejanje. Nakon razgovora sa predstavnicima italijanske kompanije „Canadoil group“, koja ima 11 fabrika na četiri kontinenta, koja se bavi gasifikacijom, zaključili su da postoji mogućnost da Gradska toplana, ukoliko se pokaže ekonomski opavdano, sa mazuta pređe na gas.

„Radi se o mobilnim gasovodima, tačnije dopremanje gasa kamionima. Sve što je na udaljenosti do stotinu kilometara je isplativo. Mi smo itlijanskoj kompniji već poslali reference naše Toplane, oni bi trebalo da izrade studiju opravdanosti koja će dati odgovor na pitanje kolika bi bila ušteda prelska sa mazut na gas. Ukoliko se njihova predviđanja, da bi cena grejanja bila niža za 25 do 30 posto, pokažu tačna onda bi mi mogli da napravimo sardnju sa italijanskom kompanijom  ’Canadoil group“, kaže Dragan Jeremić.

Na pitanje novinara zbog čega se istovremeno razmišlja o termovalorizatoru i o prelasku Gradske toplane sa mazuta na gas, Jeremić ponavlja da je „deponija u Kaleniću prva opcija i u tom slučaju moramo razmišljati o jeftinijem grejanju, a gas je svakako jeftiniji energent od mazuta”. On dodaje da sistem mobilnog gasovoda za grad ne bi bio trošak. „Što se tiče termovalorizatora, to je projekat, koji svakako ne bi smo mogli realizovati u naredne dve godine”, kaže Jeremić.

On je najavio da će vlasnik platforme u Milanu posetiti Valjevo 23. februara kada će se razgovarati o mogućnosti izgradnje platforme u našem gradu. Košarkaška ekipa Varezea takođe će biti naši gosti na košarkaškom juniorskom turniru „Luka Stnčić”.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 38 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 48 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara