(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
07.02.2015, 12:15

Šta je urađeno između dva putovanja u Italiju?

č: | fb:

Valjevska delegacija je u italijanskoj regiji Lombardija već bila pre oko šest meseci i nakon tog puta javnosti je saopšteno da će Italijani graditi platformu za otkup voća i povrća.

“Rezultat posete italijanskoj regiji jeste budući zajednički projekat - izgradnja platforme za otkup, sortiranje, preradu i plasman voća i povrća, koje bi proizvodili poljoprivrednici tri okruga”, rečeno je tada novinarima.

Potpredsednik Komore italijansko-srpskih privrednika Dragan Jeremić i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, koji su krajem septembra prošle godine, putovali u Italiju, rekli su “najdelikatniji deo ovog budućeg posla su carine, promena agrarne politike, ne samo na državnom nivou, nego i u lokalnim sredinama, a drugi deo posla je razgovor sa ovdašnjim poljoprivrednicima, koji se moraju udružiti”.

 

Šta je urađeno između dva putovanja, koliko smo bliži izgradnji platforme za otkup voća i povrća, ili je ovo bio još jedan odlazak u svet, koji koristi samo onima koji su putovali da steknu neka nova iskustva i saznanja teško primenjiva kod nas?

 

Dragan Jeremić podseća da je prilikom prvog odlaska u Italiju bila veća delegacija iz više okruga – Zlatiborskog, Mačvanskog i Kolubarskog. “Nakon prvog puta sam rekao da ovaj posao ima više koraka, od ubeđivanja političkih lidera u lokalnim sredinama, da je to korisno i da moramo da se udružimo, do menjanja agrarne politike. Treba ubediti i naše poljoprivrednike da je neophodno da se i oni udruže, kako bi jedinstveno izašli na tržište”, kaže Jeremić i dodaje da bi se realizovali planovi i dogovori sa italijanskim partnerima, neophodno je nekoliko koraka.

“Prvo, grad treba da osnuje javno preduzeće koje bi se bavilo poljoprivredom. U ovoj godini će za subvencije u poljoprivredi rebalansom budžeta biti izdvojeno 50 miliona dinara. Ako napravimo saradnju sa poljoprivrednicima, koji su spremni da se udruže i sarađuju sa inostranstvom, grad će subvencionisati njihovu proizvodnju”, poručuje Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

On smatra da nam je neophodna pomoć stranih kompanija koje imaju iskustva sa IPA fondovima, s obzirom na to da su naši poljoprivredni proizvođači ne spremni za korišćenje novca iz evropskih fondova, a jedan od većih problema je neuređeno vlasništvo, jer se zemlja vodi na njih nekoliko. “Ima mnogo koraka i pripremnih radnji da bi se neki posao realizovao. Što se tiče Italijana oni mogu sutra, ali mi nismo spremni i zato zajednički moramo raditi na tome”, naglašava Jeremić.

Odgovarajući na naše pitanje da li su “ubedili poljoprivrednike i lokalna rukovodstva”, Jeremić kaže da su rukovodstva poprilično ubedili u to da je važno da se ujedinimo i zajednički nastupamo, ne samo na inostranom tržištu nego i da konkurišemo za sredstva kod evropskih fondova”.

“Što se tiče poljoprivrednika, prvi korak nam je dogovor sa proizvođačima koji u svom vlasništvu imaju veće površine zemlje. Već smo razgovarali sa 15 poljoprivrednih proizvođača, koji imaju preko 20 hektara, što je potencijal od oko 300 hektara. Oni će biti uključeni u ovaj posao sa Italijanima i praktično će biti prvi koji će potpisati ugovor o saradnji i proizvodnji”.

Status Srbijanke

Po povratku iz Italije, krajem septembra prošle godine, Dragan Jeremić je najavio da će “od Vlade Srbije zatražiti da se što pre reši status Srbijanke, jer je ta lokacija jedna od potencijalnih za buduću platformu za otkup, sortiranje, preradu i plasman voća i povrća. „Verujem da ćemo situaciju oko Srbijanke imati rešenu do proleće sledeće godine“, rekao je početkom oktobra prošle godine Jeremić.

Na naše pitanje da li je “situacija oko Srbijanke rešena”, Jeremić  objašnjava da se još uvek vodi spor između bugarske kompanije “Medija svjat”, koja je kupila “Srbijanku” i države Srbije. “Suđenje je bilo zakazano za 14. oktobar prošle godine, ali ročište nije održano zbog štrajka advokata. Trebalo bi da bude ponovo zakazano i tada će situacija oko Srbijanke i neki dalji koraci biti jasniji. Mi ćemo nastaviti da insistiramo da se to pitanje reši i isticaćemo to u Vladi kao prioritet. Uostalom i premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je pitanje Srbijanke prioritet za Valjevo”, kaže Dragan Jeremić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 6 sati 38 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 27 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.