Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
09.02.2015, 10:49

Različiti, a jedinstveni

č: | fb:

Valjevsko Gradsko veće je jedinstveno ne samo po tome što su većnici skoro uvek bili jednoglasni u odlučivanju, nego su jedinstveni i zbog toga što devet članova Gradskog veća dolazi iz devet različitih partija, što nije zabeleženo ni u jednoj lokalnoj samoupravi. Na tu različitost, a istovremeno jedinstvenost, ukazao je gradonačelnik Stanko Terzić na prvoj ovogodišnjoj sednici. On je to potvrdio brojkama rekavši da je u prošloj godini održano 18 sednica, na kojima su donate 193 odluke. Od toga samo na tri sednice gradski većnici nisu bili jedinstveni i to tako što je na jednoj sednici jedan član Gradskog veća bio protiv, dok su na dve sednice njih petorica bila uzdržana.

”Kao poseban politički kuriozitet ističem, i kada to saopštim mojim kolegama iz drugih gradova oni se začude, da imamo devet članova iz devet različitih partija. U Srbiji, gde ima toliko nesloge i neslaganja, mi funkcionišemo kao dobar, skladan i uigran tim”, kaže Terzić i naglašava da tako dobro funkcionišu, “jer smo se na startu dogovorili da su interesi građana i grada na prvom mestu”.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

A ta različitost, proizilazi iz toga što većinu u valjevskoj vlasti, čija je okosnica SPS, čini čak 11 partija – SPS, PUPS, JS, URS, LDP, PSS, Pokret za Valjevo, DSS, NS, SPO, SDP. Otuda je devet većnika iz devet partija, koje su čak programski i ideološki različite. Gradonačelnik Stanko Terzić dolazi iz SPS, zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je LDP, Aleksandar Vujić pripada Pokretu za Valjevo, Dobrosav Janković je PUPS, Milojko Pantić iz PSS, Milenko Dragojević je DSS, Marko Živanović, nekadašnji član NS, danas Novosrbijanac i Milena Dosković iz SDP.

Rekordna realizacija budžeta

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Gradskog veća, koja je održana 6. februara, a na kojoj su razmatrani programi rada ustanova kulture, gradonačelnik Stanko Terzić je informisao većnike i javnost o prošlogodišnjem učinku gradske vlasti i saopštio neke ovogodišnje poslove.

“Najznačajnije je to što smo ostvarili visok procenat realizacije budžeta, čak 99,7 posto. Ne znam da li neko u Srbiji ima takav rezultat, a posebno je značajan jer je ostvaren u godini kada smo se suočavali sa poplavama”, kaže gradonačelnik.

Govoreći o sanaciji posledica majskih poplava Terzić je naglasio da je izgrađeno pet kuća za porodice koje su u poplavama i klizištima ostale bez domova. Najavio je nastavak radova na Gerontološkom centru u koje će država uložiti 100 miliona dinara, dok će, rebalansom budžeta, grad obezbediti novac za izradu projekta parternog uređenja.

Terzić očekuje da će radovi na školi u Brđanima biti nastavljeni u martu i veruje da će sledećeg proleća biti završena i useljena. Gradonačelnik je najavio da će u aprilu ili maju biti završeni radovi na vodovodnoj mreži od Lukavca do Divaca, a u toku je priprema tendera za rekonstrukciju Karađorđeve od ulice Vojvode Mišića do Jadra. Iz državne kase je obezbeđeno 450 miliona dinara za nastavak radova na akumulaciji Rovni. Gradonačelnik Stanko Terzić je najavio radove na nekoliko putnih pravaca, među kojima je put od Kamenice do Loznice.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 57 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 46 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.