Pomoć za stare (foto: Caritas)
Pomoć za stare (foto: Caritas)
11.02.2015, 10:13

Usluga pomoć u kući

č: | fb:

Od početka februara u Valjevu se realizuje usluga pomoći u kući za lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama u okviru projekta „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama”. Trenutno je u ovaj projekat uključeno 20 lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, kojima pomažu dve negovateljice.

 „Glavni cilj projekta, koji se realizuje od jula prošle godine jeste da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka, koje je u Valjevu već počeo, učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života. Predviđeno je da tokom ove godine ukupno 41 osoba iz ove ugrožene grupe bude obuhvaćena jednom od dve nove usluge koje će biti uvedene“, kaže Marko Maksimović, koordinator projekta.

Pored usluge pomoć u kući, planirano je da početkom proleća počne dogradnje dnevnog boravka za odrasla lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama u kome se trenutno nalazi udruženje Naši snovi u Popučkama.

 „Ovo je logičan nastavak naših aktivnosti s obzirom da je Caritas Valjevo već 14 godina aktivan na polju kućne nege za stara lica i lica iz ranjivih kategorija stanovništva”, kaže Marko Maksimović.

Projekat „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama” realizuje Caritas Valjevo u partnerstvu sa Gradom  Valjevom i Udruženjem za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ u okviru programa „Otvoreni zagrljaj“ koji sprovodi Evropska Unija.

Zainteresovani građani Valjeva mogu dobiti detaljnije informacije o uključivanju u uslugu pomoći u kući za lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, svakim radnim danom na telefon 291-820.  

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 18 sati 43 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 18 sati 43 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava 22.09.2023

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...