IS Petnica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
12.02.2015, 16:36

U Petnici počeli zimski programi

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici u Petnici danas su počeli zimski programi za srednjoškolce, koji će trajati do sredine aprila. Prema najavma iz ove naučne institucije biće izvedeno 35 zimskih škola, kurseva i seminara za oko 900 učenika srednjih škola. Pored učenika iz Srbije, ove godine se očekuje još veće učešće njihovih vršnjaka iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije odakle je tokom jeseni bilo i pojedinačno interesovanje škola i pojedinaca.

Tradicionalni zimski programi su prvi u nizu komplementarnih programa za srednjoškolce koji će imati priliku da u Petnicu dolaze nekoliko puta tokom ove godine. Za rad sa novom generaciijom mladih priprema se i oko 400 stručnih saradnika Istraživačke stanice, mahom iz redova profesionalnih istraživača iz oko 120 fakulteta i instituta. 

Zimski program u Istraživačkoj stanici u Petnici otvaraju polaznici programa istorije, antropologije, primenjene fizike i elektronike, biomedicine i biologije. Oni su već ranije, najmanje godinu dana, pohađali ove programe. Dakle u pitanju su iskusniji polaznici koji će ove godine raditi samostalne naučnoistraživačke projekte.

Istraživačka stanica Petnica najveći je evropski centar za specijalizovano vanškolsko naučno obrazovanje mladih, koji svojim raznovrsnim aktivnostima pokriva širok spektar naučnih oblasti u domenu prirodnih, tehničkih i društvenih nauka. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 22 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 11 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.