Učenici, profesori i direktor Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
Učenici, profesori i direktor Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
03.06.2014, 13:37

Uspesi gimnazijalaca

č: | fb:

Učenici Valjevske gimnazije postigli su izuzetne rezultate na brojnim takmičenjima održanim proteklog vikenda. Maturant David Koprivica, osvajanjem srebrne medalje na Olimpijadi hemičara Srbije, plasirao se na  Svetsku olimpijadu hemičara koja će ove godine biti održana u Vijetnamu. Koprivica, koji je upravo danas odbranio maturski rad iz hemije, biće u ekipi sa još trojicom srednjoškolaca koji će predstavljati Srbiju na Olimpijadi. Veruje da će, bar,  ponoviti rezultat sa prošlogodišnje Olimpijade u Moskvi gde je osvojio bronzanu medalju. I mada je maturirao još uvek se nije definitivno opredelio koji fakultet će strudirati. Interesovanja je mnogo, ali je na prvom mestu nauka.

David Koprivica

David Koprivica (Foto: Đorđe Đoković)

- Najverovatnije ću upisati fizičku hemiju. To me trenutno najviše interesuje. Osnovne studije ću završiti u Srbiji, usavršavaću se u inostranstvu, a onda ću se vratiti u zemlju da ovde radima i da se bavim istraživanjem – kaže David Koprivica.

Maturantkinja Jovana Ašković, bez dileme, će upisati Elektrotehnički fakultet. Ne iznenađuje, s obzirom na to da je završila specijalizovano matematičko odeljenje u Gimnaziji. Međutim, iznenađuje da je Jovana četiri godine učestvovala na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika. U prvom i drugom razredu je osvajala prvo mesto, dok je ove godine bila drugoplasirana.

- Možda je netipično da se učenik specijalizovanog odeljenja takmiči iz srpskog jezika. Još u osnovnoj školi sam se takmičila i od toga nisam želela da odustanem ni kada sam upisala matematičko odeljenje, jer volim srpski, volim gramatiku. Nije teško uskladiti dnevne školske obaveze i pripreme za takmičenje, jer  sve je moguće ako nešto volite i dobro se organizujete – poručila je Jovana Ašković.

Pred  Sarom Jovanović, učenicom drugog razreda Gimnazije, su brojna takmičenja, a nagrade će tek osvajati. Na takmičenju iz srpskog jezika osvojila je drugo mesto.

- Učestvovati na Republičkom takmičenju je ogroman uspeh, a prethodi mu rad sa profesorima bez čije pomoći i saradnje ne bismo uspeli. Zahvaljujući ovom takmičenju mi smo najbolji poznavaoci srpskog jezika – kaže Sara Jovanović.

Sara Jovanović i Jovana Ašković

Sara Jovanović i Jovana Ašković (Foto: Đorđe Đoković)

Na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture među 292 takmičara bilo je 13 učenika Valjevske gimnazije, saopštila je podatak vredan pažnje profesorka srpskog jezika Milena Milisavljević. Govoreći o tome da je plasman na Republičko takmičenje već veliki uspeh, ona pojašnjava da je za učešće na Repunličkom takmičenju potrebno da učenik na Okružnom osvoji 90 odsto poena, što je postiglo 13 učenika Valjevske gimnazije.

Na uspeh svojih đaka ponosni su profesor hemije Momir Stanojević i direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić koji je od 6. maja ponovo na čelu ove srednje škole.

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 4 sati 21 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 4 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 2 sati 14 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...