Učenici, profesori i direktor Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
Učenici, profesori i direktor Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
03.06.2014, 13:37

Uspesi gimnazijalaca

č: | fb:

Učenici Valjevske gimnazije postigli su izuzetne rezultate na brojnim takmičenjima održanim proteklog vikenda. Maturant David Koprivica, osvajanjem srebrne medalje na Olimpijadi hemičara Srbije, plasirao se na  Svetsku olimpijadu hemičara koja će ove godine biti održana u Vijetnamu. Koprivica, koji je upravo danas odbranio maturski rad iz hemije, biće u ekipi sa još trojicom srednjoškolaca koji će predstavljati Srbiju na Olimpijadi. Veruje da će, bar,  ponoviti rezultat sa prošlogodišnje Olimpijade u Moskvi gde je osvojio bronzanu medalju. I mada je maturirao još uvek se nije definitivno opredelio koji fakultet će strudirati. Interesovanja je mnogo, ali je na prvom mestu nauka.

David Koprivica

David Koprivica (Foto: Đorđe Đoković)

- Najverovatnije ću upisati fizičku hemiju. To me trenutno najviše interesuje. Osnovne studije ću završiti u Srbiji, usavršavaću se u inostranstvu, a onda ću se vratiti u zemlju da ovde radima i da se bavim istraživanjem – kaže David Koprivica.

Maturantkinja Jovana Ašković, bez dileme, će upisati Elektrotehnički fakultet. Ne iznenađuje, s obzirom na to da je završila specijalizovano matematičko odeljenje u Gimnaziji. Međutim, iznenađuje da je Jovana četiri godine učestvovala na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika. U prvom i drugom razredu je osvajala prvo mesto, dok je ove godine bila drugoplasirana.

- Možda je netipično da se učenik specijalizovanog odeljenja takmiči iz srpskog jezika. Još u osnovnoj školi sam se takmičila i od toga nisam želela da odustanem ni kada sam upisala matematičko odeljenje, jer volim srpski, volim gramatiku. Nije teško uskladiti dnevne školske obaveze i pripreme za takmičenje, jer  sve je moguće ako nešto volite i dobro se organizujete – poručila je Jovana Ašković.

Pred  Sarom Jovanović, učenicom drugog razreda Gimnazije, su brojna takmičenja, a nagrade će tek osvajati. Na takmičenju iz srpskog jezika osvojila je drugo mesto.

- Učestvovati na Republičkom takmičenju je ogroman uspeh, a prethodi mu rad sa profesorima bez čije pomoći i saradnje ne bismo uspeli. Zahvaljujući ovom takmičenju mi smo najbolji poznavaoci srpskog jezika – kaže Sara Jovanović.

Sara Jovanović i Jovana Ašković

Sara Jovanović i Jovana Ašković (Foto: Đorđe Đoković)

Na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture među 292 takmičara bilo je 13 učenika Valjevske gimnazije, saopštila je podatak vredan pažnje profesorka srpskog jezika Milena Milisavljević. Govoreći o tome da je plasman na Republičko takmičenje već veliki uspeh, ona pojašnjava da je za učešće na Repunličkom takmičenju potrebno da učenik na Okružnom osvoji 90 odsto poena, što je postiglo 13 učenika Valjevske gimnazije.

Na uspeh svojih đaka ponosni su profesor hemije Momir Stanojević i direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić koji je od 6. maja ponovo na čelu ove srednje škole.

 

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… Pre 19 sati 13 minuta

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Dogovoreno na sastanku sa premijerkom Pre 15 sati 54 minuta

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u...  · 1 komentar

Mountain Music Fest (foto: MMF)
Završen Mountain Music Fest Pre 16 sati 53 minuta

Trodnevni spoj muzike, avanture i planine

Sedmi Mountain Music Fest, koji je proteklog vikenda održan na Divčibarama, uprkos najavljenom lošem vremenu, okupio je preko 3000 ljubitelja planine i kvalitetne muzike.  · 1 komentar