Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
18.02.2015, 09:35

Gradonačelnik selektivno poštuje zakon

č: | fb:

I pored toga što je konkurs za imenovanje direktora JP hidrosistem Stubo – Rovni „Kolubara“ objavljen pre više od mesec dana, direktor ovog javnog preduzeća još uvek nije izabran. Kako saznajemo, na konkurs koji je objavljen 9. januara javila su se dva kandidata. Razmatrana je samo jedna kandidatura, i to aktuelnog v.d. direktora Miodraga Markovića, dok je druga odbijena kao nepotpuna. Komisija za imenovanje direktora JP „Kolubara“ sutra će odlučivati o izboru direktora i taj predlog će se naći na sednici Skupštine grada 27. februara. Time će biti okončano višegodišnje direktorovanje, mimo zakona, u statusu vršioca dužnosti Miodraga Markovića. Ostaje nejasno, zbog čega izbor direktora nije rešen pre tri godine na način kako će to biti učinjeno ovih dana.

Miodrag Marković

Miodrag Marković (Foto: Đorđe Đoković)

U Gradskoj upravi uporno ignorišu činjenicu da je aktuelni v.d. direktora ovog javnog preduzeća Miodrag Marković (SPS) više od tri godine u statusu vršioca dužnosti, što je suprotno Zakonu o javnim preduzećima, po kome “vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji nije duži od šest meseci. U naročito opravdanim slučajevima, a radi sprečavanja nastanka materijalne štete, organ nadležan za imenovanje direktora javnog preduzeća može doneti odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora na još jedan period od šest meseci”. Međutim, direktoru Markoviću period od šest meseci je produžen nekoliko puta.

 

Valjevski naprednjaci već mesecima prozivaju lokalnu vlast, ukazujući da oni koji treba da poštuju zakon to ne čine, i tvrde da je v.d. direktora JP “Kolubara” Miodrag Marković "nezakonit direktor, koji nema ovlašćenje da raspolaže sa milijardama dinara, niti ima ovlašćenje da bilo šta potpisuje". Oni upozoravaju da postoji velika verovatnoća da će sve ono što je potpisao direktor biti ništavo, jer Marković nema ovlašćenje da donese bilo koji akt.

Ko, kako i kada je Markovića imenovao za vršioca dužnosti direktora?

Skupština grada je na sednici 29. decembra 2011. godine donela rešenje o imenovanju Miodraga Markovića za v.d. direktora JP „Kolubara“, na period od godinu dana, a rešenje se primenjuje od 6. januara 2012.godine. Međutim, Marković je obavljao funkciju vršioca dužnosti više od godinu dana, što je suprotno zakonu.

Zakon je prekršen i 18. januara 2013. kada je Gradsko veće, u čijoj nadležnosti nije izbor direktora javnog preduzeća, jer je to isključiva nadležnost Skupštine, donelo odluku da Miodrag Marković nastavi da obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora. Gradsko veće je prekršilo zakon ne samo donošenjem takve odluke, nego je u toj odluci od 18. januara napisano da Marković funkciju v.d. direktora obavlja počev od 7. januara ili 11 dana pre donošenja odluke!

Ovakvu nezakonitu odluku Gradskog veća je potpisao gradonačelnik Stanko Terzić, koji je pre nekoliko dana izjavio da bi grad pomogao Neurološkom odeljenju Opšte bolnice, koje je u katastrofalnom stanju, ali ne postoji zakonski osnov. “Tražimo rešenja, ali zakon je jasan i on se mora poštovati”, bio je izričit u slučaju pomoći Neurološkom odeljenju Stanko Terzić.

S obzirom na to da Gradsko veće nije moglo da donese odluku o produžetku mandata direktora javnog preduzeća, greška je ispravljena, pod pritiskom novinara koji su ukazali na nezakonitu odluku Gradskog veća, pa je Markovića za vršioca dužnosti direktora imenovala Skupština grada 31. januara 2013, na period šest meseci. Sledeće imenovanje bilo je 4. jula 2013, takođe na šest meseci, potom 27. decembra 2013, pa 4. jula 2014.godine.

Konkurs za izbor direktora JP „Kolubara“ raspisan je u julu 2014, na koji se nije javio višegodišnji v.d. direktora Miodrag Marković. Konkurs je poništen prošle godine u novembru, jer jedini prijavljeni kandidat nije bio po ukusu komisije, koja je odlučivala o izboru direktora JP „Kolubara“, tako da je Miodrag Marković nastavio da obavlja funkciju v.d. direktora i to na osnovu odluke Skupštine grada, koja je doneta u julu prošle godine!? 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 57 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...