Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
25.02.2015, 09:15

Efikasnije i brže do građevinske dozvole

č: | fb:

Od 1. marta počinje primena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se omogućava da se na jednom šalteru za 28 dana dobiju sve potrebne dozvole, a građevinska dozvola za pet dana. Na pitanje gradonačelnika Stanka Terzića - “da li smo spremni za primenu ovog Zakona”, pomoćnik gradonačelnika zadužen za urbanizam Milorad Ilić odgovara - “moramo biti spremni, jer nas na to primorava zakon!”

Milorad Ilić kaže da Valjevo spremno dočekuje primenu Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa objedinjenu proceduru na jednom mestu, od izdavanja lokacijskih uslova do izdavanja upotrebne dozvole.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Obaveza grada je da obezbedi sve potrebne dozvole i mi smo spremni za taj posao. Naša obaveza je da u roku od pet dana, od dana podnošenja zahteva za lokacijske uslove, zatražimo od  javnih preduzeća da nam dostave  uslove za dobijanje građevinske dozvole, što su oni dužni da učine u roku od 15 dana. Ukoliko to ne učine u roku biće prekršajno kažnjeni”, objašnjava pomoćnik i naglašava da javna preduzeća moraju dostaviti sve potrebne uslove u zakonom propisanom roku.

Primenom Zakona o planiranju i izgradnji praktično grad preuzima na sebe prikupljanje kompletne dokumentacije i brojnih potvrda kako bi se olakšalo investitorima da ne bi morali da idu od šaltera do šaltera institucija i preduzeća za građevinske uslove i saglasnosti. “Od 1.marta svi će efikasnije i brže dobijati građevinske dozvole”, zaključuje Ilić.

Umesto naknade za uređivanje građevinskog zemljišta plaćaće se doprinos

U skladu sa izmenama zakona i pravilnika o izgradnji, gradski većnici su usvojili predlog odluke o doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta, do sada je bila naknada. Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić kaže da nije samo razlika u terminu, nego ima i suštinskih razlika. “Cena doprinosa koji se jednokratno plaća biće u visini četvrtine onoga što je zakon dopustio.  Konkretno, zakonom je predviđeno da koeficijent zone bude maksimalno do 0,1 posto, a mi smo odlučili da koeficijent, za prvu zonu, bude  0,025 posto. Omogućićemo i plaćanje na 36 rata, s tim što će cena biti nešto viša, nego kada se jednokratno plaća ”, objašnjava pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta se neće plaćati za proizvodne prostore, objekte za skladištenje, garažni prostor, otvorena dečja igrališta i sportske terene.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 3 sati 6 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 5 sati 43 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar