Plivački miting u Petnici (foto: Đorđe Đoković)
Plivački miting u Petnici (foto: Đorđe Đoković)
23.02.2015, 16:12

Zatvoren balon u Petnici

č: | fb:

Balon, kojim je pokriven olimpijski bazen u Sportsko-rekreativnom centru u Petnici, koji je svečano otvoren pre dve nedelje, danas je zatvoren i neće se koristiti dok objekat ne dobije upotrebnu dozvolu. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić tvrdi da je balon bezbedan negirajući sumnje, koje izražava Demokratska stranka, da deca koja treniraju u petničkom bazenu nisu bezbedna. „Zar bi bilo ko od nas uradio nešto što može da dovede u opasnost decu koja treniraju i da ugrozimo bilo čiju bezbednost. Balon nikada ne bi pustili u upotrebu da nije bezbedan i da ne ispunjva sve standarde”, kaže Jeremić. On ne negira da balon još uvek nema upotrebnu dozvolu objašnjavajući da su u pitanju formalno-pravni, a ne suštinski razlozi.

„Tehnički prijem je urađen nekoliko dana pre otvaranja balona, ali još uvek nismo dobili saglasnost protivpožarne policije, koja je izostala zbog pogrešnih dopisa i informacija. Naime, mi smo još u maju prošle godine predali Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije zahtev za dobijanje saglasnosti. Oni su nam odgovorili da njihovo mišljenje i saglasnost za balon nije potrebna. Međutim, posle naknadnog saznanja da se u okviru balona nalazi i cisterne sa TNG, naloženo nam je da uradimo elabort o bezbednosti, što smo mi učinili, i to dve nedelje pre otvaranja balona, i dostavili Sektoru za vanredne situacije. Imamo potvrdu da ćemo u narednih deset dana dobiti saglasnost protivpožarne policije, čime su ispunjeni svi uslovi za tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole”, objašnjava Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na naše pitanje zbog čega sve to nije urađeno ranije i zašto sve dozvole nisu obezbeđene pre otvaranja balona, Jeremić kaže da kolega iz Direkjcije, koji je vodio poslove oko balona nije bio fizički u mogućnosti da to ranije završi. On dodaje da zbog saglasnosti protivpožarne policije, koju će dobiti i koja ni jednog trenutka nije bila sporna, nisu želeli da uskrate valjevske klubove da treniraju preko zime, te su otuda otvorili balon pre dobijanja upotrebne dozvole, koju kako kaže Jeremić, „retko koji objekat u Valjevu ima”.

Demokrtska stranka se danas oglasila saopštenjem u kome prenosi zabrinutost roditelja dece koja treniraju u Petnici za njihovu bezbednost. Naime, roditelji tvrde da zbog neadekvatnog sistema za ventilaciju vodena para koja isparava iz bazena kondenzuje i stvara veliku količinu vlage na zidovima. Ta vlaga se onda sliva niz zidove i dolazi u dodir sa električnim instalacijama. Voda se i bukvalno sliva niz kablove i sijalice u prostorijama u kojima se deca presvlače. Ne smemo ni da pomislimo do kakvih sve posledica to može da dovede, navode demokrate.

Dragan Jeremić ponavlja da je balon bezbedan i da deca nisu u opasnosti. On objašnjava da se kondezacija stvara u prostoru gde su svlačionice, zbog razlike u temperaturi, i da to predstavlja problem, ali ne u smislu kako kažu demokrate da je neko time doveden u opasnost. Jeremić dodaje da se balon ne greje 24 časa, nema kontinuiteta u grejanju, jer nema dovoljno goriva.

Na naše pitanje da li bi danas zatvorili balon u SRC Petnica da demokrate nisu postavile pitanje bezbednosti i da nisu ukazale na to da balon nema upotrebnu dozvolu i svu neophodnu dokumentaciju i ateste o bezbednosti, Jeremić kaže da balon ne bi zatvorili, jer ne postoiji ni jedan razlog. „Zatvaranjem balona ne pokazujemo da su demokrate u pravu, samo uskraćujemo valjevske klubove da treniraju ove zime u svom gradu i ponovo ih teramo da putuju u Lazarevac i druge okolne opštine. Zatvaramo balon, jer nećemo da dajemo povod da se politički obračunavaju sa nama na ovakav način”, kaže Jeremić i ponavlja da je balon u Petnici bezbedan i da će za deset dana, a možda i pre ponovoi biti otvoren, po dobijannju upotrebne dozvole. 

Treneri i rukovodstva klubova, koji su dve nedelje trenirali u SRC Petnica i kako rekoše "koristili blagodeti balona", su neprijatno iznenađeni zbog zatvaranja balona i otkazivanja treninga. Član UO VK "Valis" Saša Simić kaže da sada umesto da se pripremaju za turnire i takmičenja, ponovo treba "muku da muče oko organizovanja treninga i putovanja u druge opštine, koje imaju zatvoren bazen". Na naše pitanje, da li je balon bezbedan i da li su deca u opasnosti, on nije želeo da kaže bilo šta više od jedne rečenice: "Među 500 dece, koja trenirju u Petnici, je i moje dete!"

Plivački miting u Petnici

Plivački miting u Petnici (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno