Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
24.02.2015, 09:34

Gradsko veće po hitnom postupku o Divčibarama

č: | fb:

“Usvajanje neophodnih planskih dokumenata je preduslov da bi bilo šta radili i investirali u Divčibare kako bi od njih napravili turistički centar”, rekao je direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić na čiju je inicijativu, po hitnom postupku, razmatran na sednici Gradskog veća predlog izmene i dopune plana generalne regulacije Divčibare.

Prethodni plan je usvojen 2008. godine, ali je pretrpeo značajne izmene nakon usvajanja Zakona o prostornom planiranju, kao i zbog činjenice da pojedina planska rešenja nisu primenljiva niti odgovaraju stanju na terenu. Dragan Jeremić kaže da je prethodni plan bio takav da je svakog potencijalnog investitora odbijao od bilo kakve gradnje.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

“Grad Valjevo ima oko 70 hektara zemljišta na Divčibarama, u okviru kojih je i manji broj parcela, koje će biti vraćene restitucijom starim vlasnicima. Ovaj plan će omogućiti da to zemljište, koje je u vlasništvu grada, bude ponuđeno na prodaju ili u zakup investitorima. Takođe, ovaj plan nam otvara mogućnost da se obratimo Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastructure sa zahtevom da i država pomogne razvoju Divčibara, jer grad nema dovoljno novca za ulaganje u, pre svega, infrastrukturno opremanje Divčibara”, kaže Jeremić i podseća da je ranije urađen projekat, koji čeka upravo usvajanje plana generalne regulacije, a to je izgradnja glavne saobraćajnice - Valjevske ulice, koja bi koštala preko 70 miliona dinara. “Takođe, ranije je urađen i plan izgradnje kanalizacije, što je infrastrukturni problem broj jedan na Divčibarama. Sa tim projektom možemo da konkurišemo za novac IPA fondova, ali bez usvajanja plana generalne regulacije taj projekat nije moguće realizovati”, objašnjava Jeremić. On dodaje da su izmene plana generalne regulacije Divčibara pokrenute na zahtev upravo investitora, koji su želeli da ulažu, ali pošto nisu uspeli, “okrenuli su se i otišli”.

U predlogu izmene i dopune  plana generalne regulacije Divčibara, koji su usvojili gradski većnici, a pred odbornicima će se naći na sednici Skupštine 27. februara, urbanisti su odustali od nekih rešenja koje je nudio prethodni plan, pre svega tražeći identitet Divčibara i načina za povećanjem turističke atraktivnosti.

“Odustalo se od  jezera u centru Divčibara jer, kako se pokazalo, to je za nas još uvek nerealna investicija. Akcenat je stavljen na prirodnu retkost koju, u Srbiji, imaju samo Divčibare, a to su tresetišta, koja je zaštitio republički Zavod za zaštitu prirode. Pored formiranja i uređenja tresetišta, planirano je i formiranje staza za šetnju, vožnju bicikli i nordijsko skijanje”, kaže arhitekta Vileta Petrović pomoćnik direktora  Gradske direkcije.

Sednica gradskog veća

Sednica gradskog veća (Foto: Kolubarske.rs)

Cilj donošenja dopuna plana generalne regulacije je da se ubrza razvoj turizma na Divčibarama, saglasni su gradski većnici, koji su usvojili izmene i dopune plana Divčibara, uz zaključak da se namena privatne parcele, koja se nalazi pored hotela „Maljen“ a planom je predviđena za kulturno-edukativne sadržaje, vrati na javne zelene površine. Gradsko veće je usvojilo i predlog zamenika gradonačelnika Žarka Kovača da se preispitaju procedure i mehanizmi donošenja urbanističkih planova.

Nove cene boravišnih taksi

Gradski većnici su prihvatili predlog odluke o boravišnoj taksi kojom je predviđeno da se boravak u ugostiteljskim objektima za smeštaj na Divčibarama plaća 80 dinara, 70 dinara za boravak u ugostiteljskim objektima u Valjevu i 60 dinara košta boravišna taksa u ugostiteljskim objektima za smeštaj u ostalim naseljenim mestima na teritoriji grada Valjeva.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 43 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 38 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...