Sednica gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
Sednica gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
26.02.2015, 15:41

Mere za pomoć poljoprivrednicima

č: | fb:

Iz gradskog budžeta u ovoj godini za podršku poljoprivrednicima, kroz program mera, koje su usvojili gradski većnici, biće izdvojeno osam miliona dinara. Član Gradskog veća Nikola Radojičić kaže da će, po prvi put ove godine, iz gradskog budžeta biti sufinansirane kamate na kredite za poljoprivrednu proizvodnju, za šta je predviđeno dva miliona dinara.

„Odlučili smo se za direktne mere kreditne podrške i investicije u sredstva poljoprivrednih gazdinstava. Maksimalni iznos kredita biće 200.000 dinara. Za mere u stočarstvu odvojeno je 2,5 miliona dinara, sufinansiraće se nabavka steonih umatičenih grla, dok je za sufinansiranje sadnje šljiva, oraha, dunja i drugih sorti voća namenjeno 1,7 miliona dinara i to po 50 posto po svakoj sadnici. Milion dinara biće izdvojeno za sufinansiranje kupovine sitne mehanizacije. Prvi put ove godine iz gradskog budžet biće sufinansirano pčelarstva sa 500.000 dinara”, kaže Radojičić i dodaje da će za dodelu sredstava biti raspisan konkurs.

Gradonačelnik Stanko Terzić smatra da je program mera dobar i stručno urađen na osnovu dosadašnjih iskustava i naglašava da bi bilo dobro da grad može sa više novca da pomogne poljoprivrednicima. On je podsetio da je, prošle godine u skladau sa odlukom Vlade Srbije, i Valjevo smanjilo iznos subvencija za 30 posto, pa je umesto 127 miliona izdvojeno 89 miliona dinara za subvencije. Terzić navodi da su ove godine imali dilemu koje će projekte i oblasti sufinansirati. „Za gradski i prigradski prevoz dajemo subvencije od 22 miliona, izdvajamo 20 miliona dinara za JP ‘Kolubara’, sufinansiramo radove u vodosnabdevanju,  ‘Radio Valjevo’, a dajemo i subvencije za grejanje u iznosu od 30 miliona”, navodi gradonačelnik. Stanko Terzić naglašava da će, ukoliko budu obezbeđena neka dodatna sredstva u budžetu, deo tih sredstava biti opredeljen za poljoprivredu.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 22 sati 45 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara