Registracija Prijava preko FB
Gosti u ISP (foto: Đorđe Đoković)
Gosti u ISP (foto: Đorđe Đoković)
04.06.2014, 12:04

Počeo seminar za mlade lidere

č: | fb:

Regionalni seminar  studenata iz Srbije i Hrvatske pod nazivom “Stvaranje savremenih lidera” počeo je danas u Istraživačkoj stanici Petnica. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić  i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi otvorili su skup porukom da je ulaganje u nauku i obrazovanje prioritet razvoja svake zemlje.

- Sjedinjene Američke Država žele još jednom da potvrde svoju podršku dinamičnom razvoju Srbije i brzoj realizaciji procesa regionalnih i evropskih integracija. Mladi, obrazovani i stručni ljudi su najbolji ambasadori svake zemlje i stoga treba stvoriti uslove da se njima obezbede najbolji mogući uslovi za učenje i razvoj, jer će oni voditi Srbiju ali i region ka boljoj budućnosti -  rekao je Majklo Kirbi ambasador SAD u Srbiji.

Direktor Majić sa gostima

Direktor Majić sa gostima (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić rekao je da je neophodna podrška države u saradnji sa privredom,  kako bi se ohrabrila dalja ulaganja u razvoj mladih talenata, jer je to dugoročna investicija za dobrobit cele zemlje.

- U okruženju ima dosta mladih, koji su tek u inostranstvu napravili karijere, pa se vratili u svoje zemlje da to nastave. Neki su završili neslavno zato što sredina nije uspela da ih prihvati jer nemamo dovoljno mladih lidera da stvore okruženje koje bi ih prihvatilo. Današnji skup treba da ponudi odgovor na pitanje, šta sa potencijalom koji imamo i kako da stvorimo okruženje spremno da prihvati povratnike iz inostranstva - ocenio je ministar prosvete Srđan Verbić, i sam dugogodišnji „Petničar“,  na otvaranju današnjeg skupa posvećenog mladim liderima na Balkanu.

Skup u ISP

Skup u ISP (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor IS Petnica, Vigor Majić ukazao je na činjenicu da se 70 odsto godišnjeg budžeta te ustanove obezbeđuje od donatora kako bi se obezbedila podrška mladim ljudima koji u svom školovanju (i nauci) žele više.

Ozvaničen početak saradnje Američke privredne komore i Petnice

Američka privredna komora u Srbiji započela je dugoročni program podrške radu Istraživačke stanice Petnica. APK u Srbiji predstavlja više od 185 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u našu zemlju  investirale 14 milijardi evra.  Direktorka  Američke privredne komore Maja Piščević smatra da je Istraživačka stanica u Petnici model za bolju budućnost Srbije.

- Mi smo prepoznali značaj Istraživačke stanice jer su nam svima potrebna drugačija znanja, drugačiji pristup obrazovanju i praktične veštine. Želeći da pomognemo Petnici da ostane ono što jeste, da bude još jača i još bolji model za reformu čitavog obrazovnog sistema u Srbiji, rešili smo da mobilišemo naše članove i da pokrenemo projekat finansijske i pomoći u materijalu koji je Petnici neophodan za istraživački rad. To će biti podrška koja će trajati  –  poručila je Maja Piščević.

Ona je navela da je „Microsoft” donirao IS Petnica licence za programe u vrednosti od 313.000 dolara, Hemofarm je donirao materijal za laboratorijska istraživanja, dok  NIS već   finansijski pomaže IS Petnica.

Poseta laboratoriji

Poseta laboratoriji (Foto: Đorđe Đoković)

Seminar  o liderstvu, koji je danas počeo u IS Petnica  namenjen je studentima osnovnih studija iz zemalja Jugoistočne Evrope. U saradnji sa Institutom sinergije znanosti i društva iz Hrvatske, a uz podršku ambasada SAD u Beogradu i Zagrebu, osmišljen je program koji će potencijalnim budućim liderima predstaviti postojeće lidere iz sveta biznisa, ekonomije, državne uprave, nauke i medija, i njihova iskustva.

Aktuelno

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja Pre 15 sati 52 minuta

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Zbogradova na mreži Pre 44 minuta

Bez vode Ulica Zdravka Jovanovića i Radnička

U četvrtak 4. juna u periodu od 8 do 14 časova zbog radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Ulici Zdravka Jovanovića, bez vodosnabdevanja će ostati potrošači u Ulici Zdravka Jovanovića i u...

Podela paketa (foto: www.mionica.rs)
U okviru projekta Švajcarska agencija za razvoj i saradnju Pre 12 sati 1 minuta

Podela humanitarnih paketa u Mionici

Predstavnici Asocijacije "Duga" i opštine Mionica su počeli sa podelom humanitarnih paketa za 65 socijalno najugroženijih porodica. U okviru projekta "Odgovor na KOVID-19 pandemiju na teritoriji...