Milan Mihailović (foto: Kolubarske.rs)
Milan Mihailović (foto: Kolubarske.rs)
27.02.2015, 14:38

Priznanja za doprinos odbrani od poplava

č: | fb:

Na današnjoj svečanosti povodom obeležavanja 1. marta – Svetskog dana Civilne zaštite uručena su priznanja pojedincima za doprinos u borbi protiv aprilskih i majskih poplava u 2014. godini, odnosno asanaciju terena posle poplava. Odluku o priznanjima doneo je Sektor za vanredne situacije MUP Srbije, a nagrade organizacijama, kako je rečeno, biće dodeljene „na državnoj svečanosti“ u Beogradu. Uz nekoliko pojedinaca iz VS (Nenad Knežević iz Pančeva, Nenad Sekulić iz Kruševca), MUP (Goran Dragojević) i VMA (potpukovnici Miroslav Marković i Predrag Maslovarić), nagrade su dobili i Vatrogasno-spasilački bataljon iz Valjeva, građevinski inženjer Milan Petrović iz Valjeva, odnosno Branislav Sarić, inspektor Civilne zaštite sa Uba.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Valjevo, Milan Mihailović podsetio je na teške dane u Valjevu i Kolubarskom okrugu tokom prošlogodišnjih poplava, na borbu sa vodenom stihijom, koja je nadmašila stogodišnje proseke. „Tek treba da naučimo lekciju o tome kako se pripremiti za moguće slične situacije, a na iskustvima iz 2014-te. Ne treba zaboraviti da se klimatska situacija bitno promenila, a da Valjevo ima loš geografski položaj. U majskim poplavama spaslo nas je delimično regulisano korito Kolubare, spasla nas je retencija na brani Rovni. Problem je što sličan sistem nemamo i na Obnici“, kazao je Mihailović i demantovao „stručnjake“ koji su Valjevo „optuživali za stradanje Obrenovca“.

„Ni nekoliko jezera Rovni na Jablanici, po kapacitetu od 45 miliona kubika vode, ne bi spaslo Obrenovac. To nije uspela ni svojevrsna, mnogo veća, deponija vode na kopovima RB Kolubara. Ne treba zaboraviti da se sliv reke Kolubare, od Valjeva do Obrenovca, prostire na oko 3.600 kvadratnih kilometara, pa zaključite koja je količina vode u pitanju, odnosno koja se potencijalna opasnost krije“, dodao je Mihailović.

Svečanost u Gimnaziji

Svečanost u Gimnaziji (Foto: Kolubarske.rs)

Aktivnosti u 2015. predstavio je Ljubiša Aleksić, koji je naglasio da se zaostala ubojna sredstva, čak i ona iz Prvog svetskog rata, a ukupno ih je u 2014. bilo 227, najčešće na „Krušikovim“ poligonima uništavaju u roku 24 sata od pronalaženja. Sada je akcenat na formiranju novih specijalizovanih jedinica, kao i obuka novih mladih ljudi, kojima će te i slične jedinice biti popunjavane. Trenutno ih ima 720, a u 2015. biće ih 1.116 u Valjevu.

Inače, 1. mart je za Svetski dan Civilne zaštite proglašen 1972. godine odlukom Gneralne skupštine CZ (ICDO), čiji je osnivač bila i SFRJ, a, kako se čulo, pravni sledbenik je Srbija. 

Aktuelno

Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
U septembru Pre 23 sati 1 minuta

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima...

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Od 22. do 26. maja Pre 20 sati 2 minuta

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.