Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2015, 12:39

Odloženo suđenje policijskim inspektorima

č: | fb:

Pred Višim sudom u Valjevu danas je odloženo suđenje policijskim inspektorimaDejanu Subotiću i Milanu Ćulafiću optuženim da su dilovali drogu, potvrđeno je Kolubarskim.rs u tom sudu. Razlog za odlaganje je zauzetost advokata koji ih brane, a novo ročište zakazano je za 13. mart. Proces će početi iznova zbog toga što je promenjeno Krivično veće, kojim će sada predsedavati sudija Jasmina Terzić s obzirom na to da je predmet oduzet sudiji dr Draganu Obradoviću.

Obradovićevo izuzeće tražio je viši tužilac osporavajući njegovu objektivnost zbog toga što je, u novembru 2014, ukinuo višemesečni pritvor unspektorima i dozvolio im da kućni pritvor sa elektronskim nadzorom (nanogice) mogu da napuštaju dva sata dnevno. Zahtev tužioca je usvojen, a dr Obradović je, u ranijoj izjavi za Kolubarske.rs, uveren da je radio po savesti i da nije učinio ništa nezakonito. U pravosudnim krugovima ima onih, koji smatraju kako je rešenje dr Obradovića (o dvosatnom skidanju nanogice dnevno) presedan u sudskoj praksi, ali i onih koji su pri stavu da je policija izvršila pritisak na Tužilaštvo i Sud.

U tom kontekstu mnogi vide i nedavnu smenu Zorana Nedeljkovića sa mesta načelnika OKP-a u Policijskoj upravi (PU) Valjevo, koji je posle odbijene žalbe, upućenoj nadležnoj komisiji Vlade Srbije (rešenje je doneo ministar policije Nebojša Stefanović na predlog iz Valjeva), preraspoređen na radno mesto u Sektoru za vanredne situacije PU. Nedeljković je korisitio godišnji odmor, a prema našim saznanjima, smenjen je zbog toga što „nije preduzeo mere i radnje“ da, parafraziramo, (optuženi) inspektori ne urade to što su uradili. Novi načelnik OKP-a je Dejan Ostojić.

Subotić i Ćulafić su hapšeni dva puta - u julu 2013. hapsila ih je Unutrašnja kontrola MUP-a, bez saradnje sa valjevskom policijom, po prijavi lokalnih dilera narkotika za reketiranje. Ubrzo zatim Predrag Đajić, načelnik PU Valjevu, unapređen je na novo radno mesto u jednoj od uprava MUP-a Srbije. U januaru 2014. uhapšeni su u zajedničkoj akciji Unutrašnje kontrole MUP-a i valjevske policije, čiji je novi načelnik već bio Saša Marković, zbog sumnje da su, u maju 2013, kilogram heroina dilerima prodali za 12.000 evra.

Dejan Subotić i Milan Ćulafić su tokom istrage, kao i na glavnim pretresima pred Krivičnim većem sudije dr Dragana Obradovića negirali optužbe tvrdeći da je reč o osveti valjevskih dilera, koje su prethodno hapsili. Viši tužilac smatra kako ima dovoljno materijalnih dokaza da su počinili dela koja im se stavljaju na teret.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 10 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 2 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara