Obdanište Zvončić (foto: Đorđe Đoković)
Obdanište Zvončić (foto: Đorđe Đoković)
04.03.2015, 09:17

Cena između gradonačelnika i Upravnog odbora

č: | fb:

Gradonačelnik Stanko Terzić potpisao je odluku o povećanju cene za boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“. Međutim sa tom odlukom po kojoj će roditelji, umesto 3.700 dinara, boravak mališana u vrtićima plaćati 4.060 dinara mesečno, se ne slaže Upravni odbor ustanove.

Nakon što je Ministartstvo prosvete naložilo lokalnim samoupravama da koriguju cene usluga u vrtićima i to tako što će roditelji morati da plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, gradonačelnik je doneo odluku o poskupljenju usluga u vrtiću. U Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica” nam je rečeno da je iz Gradske uprave tek jutros stigla odluka o novim, višim cenama, koju je potpisao gradonačelnik Stanko Terzić, a koja bi trebalo da se primenjuje od 1. marta. Direktor vrtića Zlatomir Marković kaže da je pre 15 dana bio na sastanku kod  gradonačelnika, na kome su billi iz Odeljenja za društvene delatnosti. “Gradonačelnik je tada najavio povećanje cene za boravak dece u vrtićima naglašavajući da je to propisalo Ministarstvo prosvete i da on mora da poštuje zakon”, kaže Marković.

Ministarstvo nije naložilo, nego je preporučilo

Pprema saznanjima predsednika UO Predškolske ustanove “Milica Nožica” Milana Gajića iz Gradske uprave su odluku poslali juče. “I to govori o samovolji ove vlasti. Odluku šalju 5. marta, a primenu traže od 1. marta”, kaže Gajić i naglašavada se UO ne slaže sa odlukom koju je doneo gradonečelnik i podseća da je Upravni odbor još u novembru prošle godine usvojio zaključak po kome se cena boravka u vrtićima neće menjati, zbog teške ekonomske situacije u Valjevu.

“Ipak i pored neslaganja, moramo poštovati odluku gradonačelnika”, kaže Gajić i dodaje da pravilnik, koji je donelo Ministarstvo prosvete po kome roditelji treba da plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, nije obavezujući, nego je u formi preporuke. “Nejasno je zbog čega je gradonačelnik prihvatio tu preporuku na štetu roditelja i to samovoljno, jer se nije konsultovao ni sa Upravnim odborom ni sa direktorom" kaže Gajić.

On najavljuje da će poslati dopis Ministarstvu finansija i prosvete u kome će tražiti objašnjenje i saopštiti odluku UO Predškolske ustanove ”Milica Nožica” da su protiv povećanja cene boravka mališana u vrtićima.

“Ukoliko se roditelji pobune zbog povećanja cene ili se čak odluče i za neki vid protesta, ja ću ih u tome podržati.  Apsurdno je sada povećati cenu, tim pre što nema realnog razgloga”, kaže Gajić. On objašnjava da je dosadašnja cena od 3.700 dinara, koliko su plaćali roditelji, uz dotaciju Grada do ekonomske cene, pokrivala sve troškove boravka dece u vrtiću, tako da nema razloga da se cena poveća za 360 dinara.

Gajić smatra da, u teškoj ekonomskoj situaciji, roditeljima ne treba otežavati, navodeći da Ustanovi već duguju preko pet miliona dinara. “Pojedini roditelji, tačnije njih 20-oro, duguju preko 40.000 dinara po detetu. Još uvek ih samo opominjemo, nikoga nismo tužili, jer smo svesni vremena u kome živimo, što naravno ne znači da roditelji ne treba da izmire svoja dugovanja”, kaže Gajić. On izražava bojazan da će roditelji, nakon povećanja cene boravka dece, još neredovnije plaćati vrtić, što dodatno može otežati rad Ustanove.

“Zbog propusta bivšeg rukovodstva, Predškolska ustanova je već u ovoj godini morala da plati 400.000 dinara kazni, što nije planirano u programu  rada za ovu godinu”, podseća predsednik UO Predškolske ustanove “Milica Nožica” Milan Gajić.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 49 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 59 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara