Potpisivanje ugovora (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje ugovora (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2015, 14:27

„Fond dijaspora za maticu“ finansira most na Obnici

č: | fb:

Izgradnju mosta na Obnici u naselju Boškovića, u selu Pričević, koji je oštećen u majskim poplavama finansiraće „Fond dijaspora za maticu“. Ugovor o donaciji vrednoj deset miliona dinara danas su potpisali Živadin Jovanović, direktor Fonda i gradonačelnik Stanko Terzić. Izgradnja mosta, u naselju u kome žive 62 domaćinstva sa oko 200 stanovnika, trebalo bi da počne u maju, a završetak radova se očekuje u roku od 30 dana.

“Most preko Obnice ima prioritetan značaj, jer meštanima naselja Boškovići omogućava jedinu komunikaciju sa ostalim naseljenim mestima. Projekat je već urađen, dobijena je i građevinska dozvola, nakon potpisivanja ugovora biće raspisan tender, nakon čega kreće izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica“, najavljuje gradonačelnik.

Most na Obnici u naselju Boškovića je jedan od sedam oštećenih mostova u majskim poplavama na teritoriji Valjeva za čiju izgradnju je potrebno 75 miliona dinara. Direktor Grdske direkcije Dragan Jeremić objašnjava da je ovaj most izabran jer je za njega već urađena projektna dokumentacija, a i vrednost investicije je približna iznosu donacije. On navodi da još šest mostova treba izgraditi i to most u selu Veselinovac na rukavcu Kolubare, mostove za Novakoviće i Aničiće na reci Gradac, mostove za Veselinoviće i Paramentiće na Obnici i most u Goloj Glavi na reci Ub za Balačku. „Najviše novca, 29,3 miliona dinara, treba za izgradnju mosta za naselje Veselinovići, za koji očekujemo i pomoć države“, kaže  Dragan Jeremić.

Raspon mosta na Obnici u naselju Boškovića je 20 metara, širina je 4,5 metara, a početak gradnje zavisi od vodostaja reke, kažu u Gradskoj direkciji.

Donacija od deset miliona dinara „Fonda dijaspora za maticu“ najveći je iznos pomoći koju je Valjevo dobilo iz Srbije za otklanjanje posledica poplava.

Živadin Jovanović

Živadin Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

„Fond dijaspora za maticu osnovan je 1999. godine na inicijativu srpskog rasejanja sa početnim kapitalom od oko 15 miliona maraka. Polovina iznosa uložena je u otklanjanje posledica NATO agresije, dok je druga polovina novca bila blokirana više godina. Račun je odblokiran, i to na pritisak srpske dijaspore, tek u septembru  2008. godine. Danas taj novac ulažemo u rešavanje humanitarnih problema i otklanjanje posledica majskih poplava, za šta je izdvojeno oko milion evra“, rekao je direktor Fonda Živadin Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 49 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 46 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara