Ministarka obilazi sanirani deo pruge (foto: Đorđe Đoković)
Ministarka obilazi sanirani deo pruge (foto: Đorđe Đoković)
17.03.2015, 12:34

Ministarka došla u Lastru da podrži srpsku železnicu?!

č: | fb:

Rekonstrukcija pruge Beograd - Bar počeće u poslednjem kvartalu ove godine, a biće finansirana iz ruskog kredita, koji je pokrenut prošle godine, najavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nakon obilaska obnovljene deonice na pruzi Beograd - Bar u Lastri. „Radovi na rekonstrukciji 200 kilometara pruge Beograd - Bar koštaće 200 miliona dolara, trajaće godinu dana. Rekonstrukcijom ove pruge vratićemo se na projektovanu brzinu između 80 i 100 kilometara, a pre svega na projektovano vreme putovanja od Beograda do Bara za osam sati, koliko smo nekada putovali do Crne Gore”, kaže ministarka Mihajlović.

Miroslav Stojčić i Zorana Mihajlović

Miroslav Stojčić i Zorana Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

Sudeći po današnjim aktivnostima, ministarka je došla iz Beograda u Lastru samo da bi nam saopštila vest o rekonstrukciji barske pruge iz ruskog kredita i da bi "podržala srpsku železnicu". Radovi na deonici barske pruge, koja je oštećena u prošlogodišnjim poplavama, na 4. i 11. kilometru između Valjeva i Lastre završeni su skoro pre dve nedelje i od tada saobraćaju vozovi. Završetak radova, na istom mestu u Lastri gde je danas bila i ministarka, ozvaničio je 5. marta direktor „Železnica Srbije” Miroslav Stojčić, koji je tada rekao da su radovi koštali 80 miliona dinara, dok šteta koju su srpske železnice pretrpele zbog skoro devetomesečnog prekida saobraćaja iznosi oko milijardu dinara. To isto je ponovila i ministarka, otuda naše pitanje zbog čega smo danas ponovo na 11. kilometru barske pruge, kojom već saobraćaju vozovi, tim pre jer ništa novo nismo saznali. 

„Tačno je da pruga funkcioniše od 5. marta, ali tada mi obaveze nisu dozvoljavale da dođem, jer nisam bila u zemlji. Ovde sam danas da dam podršku ‘Železnicama Srbije’ da projekte koje imaju moraju da rade brže i odgovornije i to je osnovni razlog što sam danas ovde”, rekla je ministarka i dodala da smo ipak i nešto novo saznali, a to je da će do kraja godine krenuti rekonstrukcija pruge Beograd-Bar iz ruskog kredita. Na našu konstataciju da o ruskom kreditu i rekonstrukciji barske pruge slušamo godinama, Mihajlovioć kaže: „Ja ne znam da to slušate nekoliko godina, jer sam danas razgovarala sa ruskim železnicama i dogovorila datum kada će to početi”. Ministarka saobraćaja nije precizirala za početak čega je danas dogovorila datum sa ruskim železnicama. Direktor „Železnica Srbije” Miroslav Stojčić, takođe ne precizira datum. „Predstoji nam posao organizacije železničkog saobraćaja za vreme izvođenja radova. Dolaziće i do prekida u saobraćaju”, kaže direktor naglašavajući da do kraja letnje sezone pruga mora biti u funkciji.

 „Sada radimo na uređenju projekata, dokumentacije, planiranja onoga što je potrebno za pokretanje kredita, dobavke i nabavke materijala u skladu sa izvođačem. Očekujemo da sa početkom radova nećemo ući u zimski period, nego da to bude na jesen ”, kaže direktor „Železnica Srbije” Miroslav Stojčić.

Zorana Mihajlović i Miroslav Stojčić

Zorana Mihajlović i Miroslav Stojčić (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas i da se radi na projektima brzih pruga Beograd - Novi Sad i Beograd - Budimpešta, kao i na skorom uvođenju novih garnitura vozova koje su nabavljene ali nisu u saobraćaju zbog neophodnosti procesa tehničkog prijema i obezbeđivanja servisiranja i održavanja kako bi važla garancija proizvođača.

Suvaja, 11 km od Valjeva

Suvaja, 11 km od Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...