Zorana Mihajlović u šalteer sali Gradske uprve (foto: www.valjevo.rs)
Zorana Mihajlović u šalteer sali Gradske uprve (foto: www.valjevo.rs)
17.03.2015, 13:26

Banula nenajavljena, pa otišla u Lastru

č: | fb:

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović danas je nenajavljeno posetila Gradsku upravu u Valjevu kako bi se uverila u to kako se sprovodi izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji. Kako je saopšteno iz PR službe Gradske uprave, ministarka se uvrila da se izmene zakona „sprovode u skladu sa propisima, da je šalter uredno obeležen, službena lica u potpunosti upoznata sa novim obavezama, a obrasci pravilno sortirani“.

U saopštenju PR službe je takođe napisano kako je ministarka razgovarala "sa Dragicom Tripunovski, službenicom koja radi na šalteru, Jasnom Avramović Aleksić, načelnicom Odeljenja za urbanizam i Aleksandrom Vujićem Subotićem, načelnikom jedne od dve Gradske uprave".

Zbog „nenajavljene posete“ lokalni mediji i dopisnici beogradskih glasila nisu bili pozvani, pa su u to vreme na Železničkoj stanici bar pola sata čekali ministarku kako bi „direktorskom drezinom“ išli do Lastre u obilazak Barske pruge. Ministarku su u šalter sali pratili potčinjeni joj činovnici i samo jedna (pretpostavljamo Tanjugova) TV ekipa, kojoj je dala izjavu, čijih detalja nema u današnjem saopštenju PR službe.

Dobro je da je nadležna službenica bila na radnom mestu, a ne, kojim slučajem, na pauzi ili u WC-u. Potom su i načelnici „strčali“ sa svojih spratova.

Do sada podneto šest zahteva

U Odeljenju za urbanizam, Kolubarskim.rs je rečeno da je od 2. marta podneto šest zahteva za lokacijsku dozvolu - četiri su „zaključkom“ odbijena kao nekompletna, jedan je trenutno u Gradskom katastru nepokretnosti, a jedan je prosleđen Elektrodistribuciji i Vodovodu. Gradski činovnici, dakle, sada po službenoj dužnosti pribavljaju potrebne papire umesto građana, odnosno investitora. Pojašnjeno nam je kako se nepotpuni zahtevi odbijaju zaključkom kako podnosioci ne bi ponovo plaćali propisane takse, socijalni momenat je u pitanju.

Jasna Aleksić

Jasna Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

„Institucije u Valjevu, koje postupaju u ovom poslu, elektronski su odavno umrežene, nabavljeni su i programi, ali je do zastoja u njihovoj primeni iz nejasnih razloga došlo posle 2008. godine. Za sada sve dobro funkcioniše, prilagođavamo se i mi i građani, koji shvataju da, ipak, nije sve do nas“, rekla je Kolubarskim.rs načelnica Jasna Avramović Aleksić.

Dodala je kako projektant od početka mora da bude uključen i da se uz zahtev za lokacijsku dozvolu praktično preda gotovo idejno rešenje, što praktično znači da projektant mora da zna šta se na toj parceli može graditi. U slučaju „probijanja“ zakonskih rokova nadležni za to podnose prekršajne prijave, kazala je Avramović Aleksić.

Ministarka Mihajlović je danas zaposlenima u tom delu Gradske uprave poklonila prigodne postere i ostavila kontakt telefone ukoliko im eventualno zatreba pomoć. Potom je otišla na Železničku stanicu, a u Lastri posetila dojučerašnje gradilište na sanaciji Barske pruge oštećene majskim poplavama 2014, gde je razgovarala sa novinarima. Iz Lastre se, sa saradnicima, direktorskom drezinom vratila u Valjevo, odakle je službenim automobilom otišla na VTV.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...