Zorana Mihajlović (foto: Đorđe Đoković)
Zorana Mihajlović (foto: Đorđe Đoković)
17.03.2015, 16:27

Mihajlović: Uštedećemo deset milijardi dinara

č: | fb:

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je veoma važnim proces reformisanja  „Železnica Srbije”, koje će ubuduće biti podeljenje u četiri preduzeća, koja će od 1. jula početi samostalno da funkcionišu, što je prvi najvažniji korak, nakon čega će uslediti i finansijsko restruktuiranje. Cilj reforme je da se za srpske železnice više ne izdvaja deset milijardi dinara subvencija godišnje.

"Osim u SAD, železnice su svuda u svetu subvencionisane. U Srbiji će to biti jedino putnički saobraćaj, dok će prevoz robe, od čega očekujemo ozbiljne prihode, biti bez državne pomoći od 1. januara 2018, kao i infrastruktura, koja više neće biti subvencionisana, pa ćemo godišnje uštedeti deset milijardi dinara", kazala je danas u Valjevu Mihajlović.

Precizirala je da "nije bilo razgovora o privatizaciji železnica" već o njihovom reformisanju na čemu "ništa nije urađeno u prethodnih deset godina".

"Železnice nisu uspele da naprave bilo kakve promene unutar sistema više od deset godina. Zbog toga je stajao 'ruski' kredit, stajao je 'kuvajtski' kredit, nije bilo rekonstrukcije barske pruge, nisu realizovani pripremljeni projekti", kazala je ministarka.

Sanirani deo pruge Beograd - Bar, na 4 km od Valjeva

Sanirani deo pruge Beograd - Bar, na 4 km od Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

Štadlerovi vozovi srpskim prugama već u aprilu ili maju

Direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić očekuje da će se prvi Štadlerovi vozovi  pojaviti na srpskim prugama već u aprilu ili maju. Stojčić je rekao da je do sada stiglo devet od ukupno 21 švajcarskog voza i da će srpske železnice ubrzati prototipska ispitivanja i procedure kako bi se usaglasili sa propisima EU. On je dodao da je garancija za te vozove dve godine i da za to vreme železnice moraju obezbediti odgovarajuće uslove za njihovo servisiranje.

“Dok se ne obezbede tehnički uslovi garniture neće biti puštene u saobraćaj, jer bi to moglo da znači gubitak garancije, a samim tim to bi moglo da stvori i problem oko njihove eksploatacije”, objasnio je direktor Železnica Srbije”..

Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra, potpisan je 4. marta 2013. godine, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Novi elektromotorni vozovi su četvorodelne garniture, osposobljene za brzinu od 160 kilometara na sat, a kapacitet voza je 464 putnika, od čega je 234 mesta za sedenje i 230 za stajanje.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 3 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 4 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...