Ušće (foto: Đorđe Đoković)
Ušće (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2015, 10:12

Za postradale u majskim poplavama 80 miliona dinara

č: | fb:

Valjevska eparhija je obezbedila 80 miliona dinara, preko “Fonda Patrijarha Pavla”, za postradale u majskim poplavama. Najveću pomoć je dobio Obrenovac, koji pripada Eparhiji valjevskoj, a koji je najviše stradao u poplavama. Za sanaciju posledica majskih poplava eparhija je za Valjevo obezbedila oko 14 miliona dinara. Osečina je dobila 7,7 miliona dinara, Ub 5,3 miliona dinara, a  Lajkovac 4,7 miliona dinara. Vladika valjevski Milutin je rekao da je najviše novca za pomoć poplavljenim područjima donirala Ruska pravoslavna crkva preko “Fonda Patrijarha Pavla”.

“Gospod je rekao, što da desnica da ne zna levica. A to znači da  kada mi dajemo od svoga nekome nešto ne bi trebalo da o tome trubimo i da govorimo koliko smo dali. Ovde se ne radi o pojedincima, ovde je reč o Fondu jednog svetog čoveka, Patrijarha Pavla koji je toliko bio sveti i dobar čovek da je Srpska crkva oformila fondaciju Patrijarh Pavle”, kaže episkop Milutin. On dodaje da je Eparhija valjevska dobila najviše novca oko 80 miliona dinara, što nije bilo lako podeliti kako bi dobili svi kojima je najpotrebnije i da dokumentacija o donaciji bude jasna i čista, ”kao što je savest naša čista da smo pomoć dali onima kojima je bila najpotrebnija”.

Vladika Milutin i sekretar eparhije Saša Maksimović

Vladika Milutin i sekretar eparhije Saša Maksimović (Foto: Kolubarske.rs)

Na valjevskom području, zahvaljujući novcu koji je obezebdila eparhija, sanirano je rečno korito reke Kolubare pored Hrama, za koje je izdvojeno 7,2 miliona dinara. Sanirana su i dva klizišta na putu od Poćute do mansatira Pustinja, čija je vrednost 4,4 miliona dinara. Vrednost pomoći u građevinskom materijalu, nameštaju i beloj tehnici, koju su dobile i četiri porodice iz Valjeva, iznosi oko dva miliona dinara, rekao je sekretar valjevske eparhije Saša Maksimović.

U Ubu za sanaciju fiskulturne sale u školi “Milan Munjas”  obezbeđeno je 4,9 miliona dinara, a kupovina električnog šporeta i veš mašine za ubski vrtić je koštala oko 390.000 dinara. U Osečini su sanirana četiri klizišta i 12 stambenih objekata. U Lajkovcu novi krov nad glavom je dobio Golub Jovanović, stolarija je obezbeđena za 17 objekata, građevinski materijal za pet kuća, kao i bela tehnika, koja je raspoređena ugroženim domaćinstvima.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 30 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 7 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara