Hotel Grand (foto: Đorđe Đoković)
Hotel Grand (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2015, 22:44

Zeleno svetlo za plan reorganizacije “Sloge”

č: | fb:

Gradski većnici su, dan pred ročište u Privrednom sudu o sudbini AD “Sloga”, usvojili zaključak o prihvatanju informacije povodom unapred pripremljenog plana reorganizacije tog ugostiteljskog preduzeća.

Poverioci će se sutra izjasniti o prihvatanju plana oživljavanja “Sloge”, čija dugovanja iznose oko 1,4 milijarde dinara, dok je imovina procenjena na 2,8 milijardi dinara. Među poveriocima je i Grad Valjevo, kome „Sloga“ za neplaćene poreze, naknade i takse duguje 71,7 miliona dinara. Prihvatajući unapred priremljeni plan reorganizacije “Sloge”, ne daje se podrška dužniku niti opravdava ekonomski neodgovorno poslovanje koje je dovlo do ogromnih gubitaka, nego je to način da se izbegne stečaj i posledice koje bi proistekle, kao i način da grad naplati svoja potraživanja, stav je Gradskog veća.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Stanko Terzić objašnjava da je ovo teška i delikatna tema koju je uže rukovodstvo razmatralo na nekoliko sastanaka i doneta je odluka koja je pre svega u interesu Grada. On naglašava da prihvatanje plana reorganizacije AD “Sloga” ne znači davanje podrške “jednoj megalomanskoj, neodgovornoj i pohlepnoj politici - kupuj, investiraj, zadužuj se, pa šta bude”.

Druga dilema je bila da će se “prihvatanjem plana staviti u neravnopravan položaj drugi dužnici, koji nemaju tu mogućnost, privilegiju i popust da im se pruži šansa da izađu iz dubioze”.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač naglašava da se većnici ne izjašnjavaju o tome da li grad podržava ovakav način poslovanja pravljenja gubitaka i stvaranja obaveza prema svima, jer je apsolutno protiv toga. “Mi podržavamo veću verovatnoću da Grad naplati svoja potraživanja. Ukoliko budemo protiv unapred pripremljenog plana reorganizacije, preduzeće će otići u stečaj, bankrotiraće, imovina će biti prodata po najnižim cenama, tako da Grad neće ništa naplatiti. Ako prihvatimo plan ostavljamo šansu, doduše ne veliku ali postoji, da se preduzeće oporavi i da Gradu nadoknadi ono što duguje”, objasnio je Žarko Kovač.

Milojko Pantić

Milojko Pantić (Foto: Đorđe Đoković)

Većnik Milojko Pantić je bio uzdržan prilikom glasanja smatrajući da ne treba podržati nekoga ko duguje dve trećine budžeta Grada Valjeva. ”Ako jedno preduzeće dugje za struju preko 100 miliona dinara, ako se državi i gradu duguje preko 160 miliona dinara i to bez izgleda i volje da se dugovi izmire, onda podizanje poreza i smanjenje plata zaposlenima, nema nikakvog opravdanja, ako ove stvari dozvoljavamo”, rekao je Pantić. On smatra apsurdnim i to što je program reorganizacije pripremio onaj ko je sve te probleme i napravio. “Zato ne verujem u ovaj program, tim pre što preduzeće u narednih deset godina, koliko će trajati program, treba da obezbedi i prihode za tekuće poslovanje i da iz tih prihoda vrati dugove. Mislim da je to nemoguća misija i da dajemo glas za kupovinu vremena ovoj firmi, a ne za rešenje problema”, kaže Pantić.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije AD “Sloga”, o kome će se sutra (četvrtak, 19. mart u 12 časovaa) u Privrednom sudu izjašnjavati poverioci, predlaže uslovni otpust duga od 20,5 posto od ukupno utvrđenog duga. Potraživanja bi se namirila u roku od deset godina sa grejs periodom od 12 meseci. Rok otplate je devet godina u tromesečnim ratama, s tim da prva rata dospeva na naplatu prvog radnog dana nakon isteka grejs perioda od 12 meseci od dana početka primene plana. Planom reorganizacije predloženo je da će se potraživanja namirivati bez valutne klauzule i obračuna i plaćanja kamate.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 16 sati

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 19 sati 56 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara