Spomenik pilotu Milenku Pavloviću (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik pilotu Milenku Pavloviću (foto: Đorđe Đoković)
24.03.2015, 13:44

NATO agresiju ne treba zaboraviti, a ni oprostiti

č: | fb:

„NATO agresiju ne bi trebalo da zaboravimo ali ni da oprostimo. Bilo je to strašno vreme za sve, pre svega za decu Valjeva i zato to moramo pamtiti”, poručio je pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić na godišnjicu NATO bombardovanja Svezne republike Jugoslavije. Obeležavajući ovaj datum predstavnici Vojske i Grada položili su vence i cveće na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, koji je poginuo 4. maja 1999. braneći nebo nad Valjevom, i na spomenik žrtvama NATO agresije.

Delegacija Vojske Srbije polaže venac na spomenik pilotu Milenku Pavloviću

Delegacija Vojske Srbije polaže venac na spomenik pilotu Milenku Pavloviću (Foto: Đorđe Đoković)

Na današnji dan pre 16 godina NATO je bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju. Operacija Savezničkih sila "Milosredni anđeo" trajala je do 10. juna 1999. Na Valjevo je palo 215  bombi, 150 na „Krušik“, u bombardovanju je troje sugrađana poginulo i 50 povređeno. Prva raketa na naš grad ispaljena je 11 aprila, dok je fabrika „Krušik” bombardovana u rano jutro 14 . aprila 1999. godine. Za vreme NATO agresije uništen je veći deo „Krušika”, srušena je zgrada SUP-a,  pet stambenih zgradada i 50 kuća.

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić uz podsećanje da su 14. aprila 1941. godine Nemci ušli u Valjevo, rekao je da kod okupatora nema slučajnosti. „Verovatno je namerno izabran i 14. april 1999. godine za dan kada su prve bombe bačene na ‘Krušik’ i tada je pet radnika bilo povređeno. Nakon tih prvih pet raketa ispaljenih na našu fabriku, bombardovanje je nastavljeno svakodnevno, tako da je Valjevo među najviše bombardovanim gradovima na koji je bačeno 215 bombi, od kojih je većina bila teška i preko pola tone”, kaže Milorad Ilić. On podseća da nas je 30. maja zadesio i zemljotres, a samo par dana nakon toga bili smo zasuti razornim projektilima. „To nije zabeleženo u ljudskoj istoriji da je grad, koji je pogođen zemljotresom bombarduje bilo koji agresor”, kaže Ilić. Pomoćnik gradonačelnika, na godišnjicu NATO agresije, priseća se i drugih teških dana kada je Valjevo bilo zasipano bombama, poput 16. maja, kada je poginula žena porodice Krunić u Jasenici i tada je na „Krušik” i okolinu bačeno 55 bombi.

Delegacija grada Valjeva polaže venac na spomenik žrtvama bombardovanja

Delegacija grada Valjeva polaže venac na spomenik žrtvama bombardovanja (Foto: Đorđe Đoković)

Tokom 78 dana i noći bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, ispaljeno je 50.000 raketa, stradalo je 2.500 ljudi, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Razorena je infrastruktura, mostovi, fabrike, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće.

U Vljevu su, nakon NATO agresije, za kratko vreme obnovljeni objekti i infrastruktura, izgrađene stambene zgrade. Jedino su posledice bombardovanja još vidljive u „Krušiku”. 

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 21 sati 58 minuta

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 57 minuta

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...