Postavljanje cevi (foto: Rotari klub)
Postavljanje cevi (foto: Rotari klub)
31.03.2015, 19:17

Za 12 sela obezbeđeno vodosnabdevanje

č: | fb:

Rotari klub Valjevo je, u saradnji sa rotarijancima iz zemlje i inostranstva i uz podršku firmi i pojedinaca, realizovao projekat „Pomoć stanovnicima valjevskih sela oštećenim poplavama i klizištima” vredan 16.772 evra. Zahvaljujući ovoj donaciji obezbeđeno je vodosnabdevanje za 25 domaćinstava sa preko stotinu članova u 12 sela u okolini Valjeva koji su zbog klizišta ostali bez vode.

Meštanin Strmne Gore Nikola Filipović je beskrajno zahvalan na ovoj, kako reče, izuzetno vrednoj pomoći. ”U našem selu je klizište pokidalo vodovodne cevi, tako da smo ostali bez vode. Pomoći nije bilo niotkuda, sve dok nisu došli ovi ljudi, dali nam novac za kupovinu kompletnog materijala, cevi, kopanje kanala”, kaže Filipović.

Nikola Filipović

Nikola Filipović (Foto: Đorđe Đoković)

Pored domaćinstava u Miličinici, Gornjoj Bukovici, Mijačima, Rovnima, Oglađenovcu, Majinoviću, Strmnoj Gori, Brankovini, Donjoj i Gornjoj Kamenici, Beomuževiću i Suvodanju, sanirani su i kaptaža, rezervoar i cevovod za snabdevanje Doma zdravlja, škole, obdaništa i nekoliko domaćinstava u Brankovini, koji su se prethodnih nekoliko godina snabdevali iz cisterni. Žiteljima ovih sela obezbeđen je materijal za sanaciju postojećih ili izgradnju novih bunara, bazena, dopremljene su im cevi, pumpe, neophodni kablovi. Takođeje finansiran i deo radova na sanaciji i izgradnji potrebnih objekata i ugradnji opreme.

Profesor Radovan Marjanović, član Rotari kluba Valjevo objašnjava da je prvobitna ideja Rotarijanaca bila da pomognu jednom domaćinstvu u Rebelju. „Potom je iskrsla mogućnost da se reši pitanje svih ugroženih iz Rebelja, ali smo se ipak odlučili za ovu pomoć, jer smo saznali da novac za sanacija štete na sistemima za vodosnabdevanje u nekoliko sela Valjevskog kraja za stotine stanovnika, nije planiran u gradskoj kasi. Osim toga Rotarijanci ne pružaju pomoć pojedincima”, kaže Marjanović.

Radiša Srećković, koordinator projekta, podseća da je princip Rotari kluba misli globalno - deluj lokalno, tako da svaki klub u svojoj zajednici organizuje aktivnosti i pomaže stanovništvu u saradnji sa Gradskom upravom. „Partner Rotari kluba, u realizaciji ovog projekta, bio je Grad Valjevo – Kancelarija za obnovu, preko kojih su obezbeđeni neophodni podaci o domaćinstvima koja su prijavila štetu na sistemima za vodosnabdevanje”, kaže Srećković.

Radiša Srećković, Nikola Radojičić, Radovan Marjanović

Radiša Srećković, Nikola Radojičić, Radovan Marjanović (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradsko veća Nikola Radojičić je podsetio da je Rorari klub neborojeno puta do sada pokazao visok stepen društvene odgovornosti donacijama i pomoći Gradu.

Više desetina hiljada evra uloženo je u opremanje enterijera nekadašnjeg Doma za decu bez roditeljskog staranja "Dr Mihailo Stupar", nabavka opreme i medicinskog materijala za Zdravstveni centar Valjevo, posebno Odeljenje oftalmologije, pomoć deci ometenoj u razvoju, nabavka kompjuterske, astronomske i speleološke opreme za Društvo istraživača "Vladimir Mandić Manda". Takođe, u saradnji sa Gradskom upravom, Rotarijanci su finansirali narodnu kuhinju, izgradnju nadstrešnice u objektu za dnevni boravak dece ometene u razvoju, finansirali obuku geronto domaćica i poklonili kamp kućicu za poplavljene. Ova poslednja donacija, kapm kućica, još uvek stoji parkirana na Vidrakovom placu u Suvoborsoj ulici, jer Grad ne zna kako da iskoristi tu donaciju. Nikola Radojičić objašnjava da je bilo planirano da se u nju smesti porodica Rakić iz Vragočanice, međutim pošto je porodica brojna, taj privremeni smeštaj je bio mali i neodgovarajući. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 5 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...