Sanirano klizište u Azbukovačkoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Sanirano klizište u Azbukovačkoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
06.06.2014, 14:48

Sanacija klizišta i problemi

č: | fb:

Predstavnici Grada Valjeva i Gradske direkcije danas su sa novinarima obišli nekoliko klizišta koja su se pojavila nakon nedavnih poplava. Neka klizišta su sanirana, na nekima se trenutno radi, a negde su radovi prekinuti.

Mariborska ulica

Mariborska ulica (Foto: Đorđe Đoković)

- Mi imamo skoro dvadeset lokacija na kojima radimo ili smo ih već završili. Postoje klizišta na kojima ne možemo da radimo zbog imovinskih odnosa i problema sa ljudima koji ne dozvoljavaju da radimo. Naime,  klizište se pojavilo u ulici koja je privatno vlasništvo a ako se ne sanira mogu stradati tri kuće. Drugi problem su klizišta koja nismo počeli da saniramo, samo smo radili geologiju, zato što nakon ukinute vanredne situacije moramo da prođemo zakonsku proceduru. To znači da treba da uradimo rebalans budžeta, plan javnih nabavki, potom javnu nabavku, pa tek onda da krenemo da radimo, što je po našoj proceni tri do četiri meseca, a intervencije su hitne. Od Gradskog veća moramo tražiti odobrenje da nastavimo radove na započetim gradilištima, kako bismo sprečili povećanje štete. Grad iz budžeta mora da izdvoji sto miliona dinara kako bi  sprečili dalje uvećavanje ionako velike štete koja je skoro milijardu dinara. Apelujemo i na državu da nam što pre da uputstva kako  da saniramo ostatak koji je ogroman, kako kuće uraditi, imamo donatore, ali bitno je i šta će država uraditi, i tražićemo od države da nam kaže po kom cenovniku ćemo da radimo – rekao je novinarima Dragan Jeremić, direktor Gradske direkcije.

Klizište u Zlatiborskoj ulici

Klizište u Zlatiborskoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Novinari su danas videli sanirano klizište u Azbukovačkoj ulici, radove u Kličevačkoj ulici, problem u Mariborskoj ulici gde su radovi prekinuti zbog toga što se oštećeni put i klizište  nalaze na privatnom posedu, kao i Zlatiborsku ulicu u kojoj je na nekoliko mesta ugrženo dvadesetak kuća, gde radovi zbog zakonske procedure ne mogu da počnu, a sličan problem je i u Beloševcu. Hitno se mora raditi na onim lokacijama gde preti dalje urušavanje, odnosno, gde štete mogu biti veće. Ali broj klizišta je mnogo veći, naročito na seoskom području.

- Kritičnih klizišta koja ugrožavaju lokalne saobraćajnice je pedesetak. Imamo 11 - 12 klizišta zbog kojih još uvek nema pristupa domaćinstvima, koja su odsečena od sveta, gde smo prekinuli radove, i najmanje 70 gde su stambeni objekti ugroženi. Pod uslovom da radove počnemo sada sigurno nam je potrebno celo leto i dobar deo jeseni da bi ih završili – rekao je Miodrag Vujić, diplomirani inženjer geologije u Gradskoj direkciji.

Aktuelno

Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 1 dan

Mali i njegove male greške

Čitam u jednim novinama kako je Mali ministar finansija kroz ružičaste naočare na ružičastoj televiziji raskrinkao lažove koji su, zamislite, tvrdili da je Srbija prezadužena država!   Nije...  · 5 komentara

Vodovod (foto: Kolubarske.rs)
Obaveštenje potrošačima Pre 23 sati 1 minuta

Novi računi za vodu sa QR kodom

JKP Vodovod Valjevo obaveštava svoje korisnike da će septembarski računi za utrošenu vodu, kao i svi naredni računi, biti odštampani sa IPS QR kodom. Ovakav način plaćanja računa korisnicima...  · 9 komentara