Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
24.04.2015, 12:58

O hitnim radovima, planu Brankovine, skinuta informacija o brani Rovni...

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada danas su prihvatili odluku o izvođenju hitnih radova za zaštitu Valjeva od velikih voda reke Kolubare i pritoka Obnice i Jablanice. Reč je o projektu od velikog značaja za grad Valjevo, a naročito je značajan za zaštitu celokupnog područja, čulo se na sednici.

Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" je dostavilo Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine predloge za unapređenje zaštite ugroženih područja u Srbiji, koji se finansiraju u okviru Nacionačnog programa pretpristupnog instrumenta EU (IPA) za 2014. godinu. Nakon ekspertize poplavnog događaja u maju 2014. godine, urađena je tehnička dokumentacija hitnih radova za zaštitu Valjeva od velikih voda reke Kolubare, u dužini od 5082 m i pritoka Obnice (1251 m) i Jablanice (1280 m). Izgradnja u neregulisnim zonama, sanacija postojećeg uređenog toka, rekonstrukcija komunalne infrastrukture u zoni obala nasipa postojećeg i neregulisanog korita Kolubare, obostrane zaštitne staze na obali i sistem za evakuaciju unutrašnjih voda iz plavnih zona naselja, su predmet sporazuma Grada i JVP "Srbijavode", čija je vrednost 2,8 miliona evra.

"U ovako kratkom roku za početak radova, ne može se ići na donošenje građevinske dozvole, a Zakon o planiranju i izgradnji daje mogućnost da Skupština donese odluku o izvođenju hitnih radova. U roku od godinu dana će se izvesti sve dodatne radnje radi pribavljanja građevinske dozvole. Ova odluka praktično zamenjuje građevinsku dozvolu", obrazložio je hitnost postupka zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

U nastavku sednice Skupštine grada odbornici su usvojili plan generalne regulacije za Brankovinu, koji je konačno urađen posle 42 godine. Ovaj urbanistički plan trebalo je uraditi pre 20 godina, s obzirom na to da je poslednji plan usvojen 1973. godine i da je prevaziđen u svakom pogledu, objasnili su urbanisti. 

Plan generalne regulacije za Brankovinu sastoji se iz dva dela. Prvi obuhvata znameniti deo Brankovine, koji je spomenik nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja u okviru koga se nalaze stara škola i crkva, kao i deo oko nove škole. Drugi deo urbanističkog plana obuhvata desnu stranu mesta ka Valjevu gde je već formirano jezgro sela, i tu je planirana izgradnja sekundarnih saobraćajnica, pospešiće se razvoj postojećih poljoprivrednih delatnosti, kao i razvoj seoskog turizma.

Odbornici su usvojili odluku o određivanju lokacije za izgradnju ambulante u Divcima, koju će finansirati Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Država će obezbediti novac, a Grad je u obavezi da obezbedi lokaciju, objašnjeno je danas.

Odluka većine da se, sa usvojenog dnevnog reda, skine informativni akt Rudarsko-geološkkog univerziteta u Beogradu vezanog za branu "Stubo-Rovni", izazvao je polemiku odbornika opozicije, koji smatraju da se samo posebnim zaključkom u toku sednice može menjati jednom utvrđeni dnevni red, uz pitanje zbog čega na početku zasedanja većina nije predložila skidanje te tačke sa dnavnog reda. Kako je većina obrazložila, o ovoj temi danas ne treba da se raspravlja jer inženjer Aleksandar Glišić, koji je trebao da prezentuje stav Rudarsko-geološkog fakulteta danas nije mogao da prisustvuje sednici, otuda je predloženo da se o tome raspravlja na narednom zasedanju. Nakon kraće polemike kada je opozicija izrazila sumnju da "nekome ne odgovara da se o ovoj temi govori", usvojen je predlog da se što pre održi posebna sednica Skupštine grada na kojoj bi se jedino razmatrao informativni akt Rudarsko-geološkog fakulteta o brani "Stubo-Rovni", kao i da se direktor JP "Kolubara" zaduži da dovede profesore sa fakulteta i stručnjake da obrazlože akt, i da se na toj sednici konačno stavi tačka na pitanje akumulacije Rovni. 

Aktuelno