Desankin venac (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Desankin venac (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
24.04.2015, 14:12

Radio Valjevo je potrebno Gradu

č: | fb:

Odbornici lokalnog parlamenta prihvatili su odluku o modelu i metodu privatizacije JIP Radio Valjevo uz zaključak da se uputi inicijativa Gradskom veću da pronađe način, uz poštovanje zakona, da se zaštite interesi zaposlenih u ovoj medijskoj kući preko davanja otpremnina. Zatim, da Gradsko veće razmotri mogućnost, u skldu sa zakonom, da se nastavi finansiranje Radio Valjeva preko programskih aktivnosti. Odbornici su prihvatili i zaključak da je Radio Valjevo javno glasilo, koje je potrebno Gradu. Na današnjoj sednici naglašeno je da Grad ne donosi odluku o privatizaciji ovog najstarijeg elektronskog medija u Valjevu. Odluku donosi Agencija za privatizaciju u skladu sa Zakonom o javnom informisanju po kojoj postupak privatizacije lokalnih medija, koji se finansiraju iz budžeta, mora biti okončan do 1. jula 2015. godine.

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić (SPS) se založio da se pronađe način da Radio Valjevo ostane u funkciji grada, uz poštovanje zakona, smatrajući da postoji način. Odbornica DS Milka Vasiljević Erić, uz podsećanje šta se desilo sa vrednim filmskim materijalom i arhivom „Avala filma“, koji je nedavno prodat, zatražila je da se iz prodaje imovine Radio Valjeva izuzme arhiva, tonska dokumentacija i muzički zapisi ove medijske kuće koja je osnovana 1967. godine.

Odluka o modelu i metodu privatizacije JIP Radio Valjevo, koju su danas usvojili odbornici, predviđa umanjenje vrednost Radio Valjeva za obaveze koje ovo javno preduzeće ima, kako bi lakše bilo privatizovano. Kapital ove medijske kuće procenjen je na 3.021.000 dinara a obaveze prema državi i poveriocima su 2,85 miliona dinara.

Država je umanjila vrednost preduzeća za obaveze i time učinila pogodnost onome ko kupuje Radio Valjevo kako ne bi morao da plaća skoro šest milioina dinara, nego će izdvojiti 175.000 dinara uz obavezu otplate duga, koji trenutno iznosi 2,85 miliona dinara.

Javno preduzeće Radio Valjevo već nekoliko godina je u postupku privatizacije, ali nijedan od dva pokušaja prodaje 2009. i 2010. godine nije uspeo. Novi Zakon o privatizaciji donet je 2014. godine gde je propisano da osnivač treba da donese odluku o modelu i metodi privatizacije, jer je u pitanju javna svojina, a da privatizacija gradskog medija mora biti okončana do 1. jula 2015. godine.

Aktuelno