Dom vojske (foto: Đorđe Đoković)
Dom vojske (foto: Đorđe Đoković)
25.04.2015, 08:01

I odbornici za prodaju Doma vojske

č: | fb:

Dom vojske, kamp „Breza“ na Divčibarama, magacin i tri lokala u Prešernovoj ulici su na prpdaju, odlučili su odbornici Skupštine grada. Lokalna vlast poručuje da se ove nekretnine ne prodaju zbog rupe u budžetu, nego zbog toga što nisu u funkciji, a da bi bile u upotrebi treba uložiti milione dinara, koje grad nema, a pri tom za većinu nije određena namena. Novac dobijen od prodaje imovine koja je u vlasništvu grada biće uložen u kapitalne objekte, rečeno je na sednici Skupštine grada.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač objašjava da namera ove vlasti nije da se u vreme ili nevreme rasprodaje imovina grada i da se sa tim novcem popunjavaju budžetske rupe. On dodaje da je ideja da se proda jedan deo imovine, koja nije u funkciji, nešto je prazno i ne završeno, a nešto se izdaje po cenama koje nisu odgovarajuće. Kovač smatra da opozicija nije u pravu kada kaže da gradsko rukovodstvo nema obzira prema značaju i važnosti zdanja Doma vojske.

„Upravo zbog obzira koji imamo prema ovoj građevini, doneli smo odluku o prodaji jer jedino tako Dom vojske možemo spasiti od propadanja“, kaže Kovač i dodaje da grad nema novac za nastavak rekonstrukcije objekta za koji još uvek nije određena namena. „Grad je otkupio Dom vojske za 51 milion dinara. Urađen je projekat rekonstrukcije, koja bi koštala 130 miliona dinara, za miltifunkcionalni centar bez striktne namene. Do sada je u sanaciju objekta uloženo oko 32 miliona, potrebno je još 100 miliona dinara, a grad taj  novac nema“, naglašava Kovač.

Demokrate su protiv prodaje gradske imovine, posebno protiv prodaje objekata poput Doma vojske. Odbornik Slobodan Pavović kaže da nije problem da grad prodaje neizgrađene površine, livade, građevinsko zemljište, ali je sporna prodaja već izgrađenih objekata, a posebno istorijski značajnih građevina. „Dom vojske je najznačajniji objekat u gradu, koji su gradili Valjevci, oficiri, vojska i, na kraju, grad je otkupio to zdanje. Ništa strašnije nam se ne bi desilo nego da se u tom prostoru otvori, na primer, kineska robna kuća. Ko može vlasnika da natera koju će delatnost tu obavljati. Baš ga briga. Poštovaće ugovor godinu dana, a onda će sa tim prostorom da radi šta hoće“, smatra Pavlović.

Odgovarajući na primedbe da u Domu vojske budući vlasnik može da radi bilo šta, Kovač naglašava da će Gradsko veće kontrolisati tekst oglasa o prodaji i u tom tekstu će biti definisani svi uslovi. „Dom vojske je proglašen za spomenik kulture i njegova namena mora biti precizno određena, otuda nije moguće da se u tom prostoru obavlja bilo koja delatnost. Objekat Doma vojske ne može biti ni prosvetna ustanova, jer to nikada nije ni bio“, kaže Kovač i podseća da je pretežna namena Doma vojske bila ugostiteljstvo.

Govoreći o prodaji kampa „Breza“ zamenik gradonačelnika objašnjava da će tom prodajom pokušati da na Divčibarama realizuju bar jedan projekat, koji će biti primećen. „Na Divčibarama se investicije i ulaganja do deset miliona dinara i ne primećuju. Potrebna su mnogo veća sredstva da bi se uredile saobraćajnica, voda, kanalizacija. Divčibare su jedino turističko mesto gde se glavnom ulicom kreću i pešaci i vozila. Da bi bar neki infrastrukturni problem rešili odlučili smo da prodamo kamp ’Breza’, koji je van funkcije godinama“, objašnjava Žarko Kovač.

Predsednik Skupštine Mihailo Jokić je predložio da odbornici glasaju o predlogu da se proda kampa „Breza“, a da se o prodaji Doma vojske izjasne naknadno, nakon što bude sproveden kompletan postupak, kojim će biti definisano, kako reče, „u kom smeru ide ta prodaja“. Skupštinska većona je odbila Jokićev predlog tako da je na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta doneta odluka i o prodaji Doma vojske.

Aktuelno

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 16 sati 1 minuta

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara

Katanac (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nemačka kompanija zatvara pogon u Čačku Pre 11 sati 32 minuta

Hteli smo privrednika za gradonačelnika

Nakon što je u Čačak doveo velike inostrane investitore, kojima je dao desetine milione evra iz budžeta grada, da bi oni zauzvrat zaposlili nekoliko hiljada nezaposlenih Čačana, gradonačelnik Milun...  · 1 komentar

Foto izložba - Želimo da diđemo (foto: Učenik Tehničke škole)
Izložba u Tehničkoj školi Pre 16 sati 1 minuta

Da se čuje naš glas: Želimo da dišemo!

"Naša generacija odrasta u gradu koji je po kvalitetu vazduha zadnjih godina jedan od najzagađenijih gradova u svetu. Želimo da dišemo, poručujemo i nadamo se da ćete nas čuti!", rekla je Katarina...  · 4 komentara

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.) (foto: Kolubarske.rs)
Inspekcijska igranka 28.02.2024

Vlast štiti pojedince na štetu građana

Kako funkcionišu gradske inspekcije, kako vlast štiti pojedinice, a ne građane, najbolje pokazuje primer Naselja "Milorada Pavlovića" i uništena javna zelena površina zbog građevinskih radova na...  · 15 komentara