Dom vojske (foto: Đorđe Đoković)
Dom vojske (foto: Đorđe Đoković)
25.04.2015, 08:01

I odbornici za prodaju Doma vojske

č: | fb:

Dom vojske, kamp „Breza“ na Divčibarama, magacin i tri lokala u Prešernovoj ulici su na prpdaju, odlučili su odbornici Skupštine grada. Lokalna vlast poručuje da se ove nekretnine ne prodaju zbog rupe u budžetu, nego zbog toga što nisu u funkciji, a da bi bile u upotrebi treba uložiti milione dinara, koje grad nema, a pri tom za većinu nije određena namena. Novac dobijen od prodaje imovine koja je u vlasništvu grada biće uložen u kapitalne objekte, rečeno je na sednici Skupštine grada.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač objašjava da namera ove vlasti nije da se u vreme ili nevreme rasprodaje imovina grada i da se sa tim novcem popunjavaju budžetske rupe. On dodaje da je ideja da se proda jedan deo imovine, koja nije u funkciji, nešto je prazno i ne završeno, a nešto se izdaje po cenama koje nisu odgovarajuće. Kovač smatra da opozicija nije u pravu kada kaže da gradsko rukovodstvo nema obzira prema značaju i važnosti zdanja Doma vojske.

„Upravo zbog obzira koji imamo prema ovoj građevini, doneli smo odluku o prodaji jer jedino tako Dom vojske možemo spasiti od propadanja“, kaže Kovač i dodaje da grad nema novac za nastavak rekonstrukcije objekta za koji još uvek nije određena namena. „Grad je otkupio Dom vojske za 51 milion dinara. Urađen je projekat rekonstrukcije, koja bi koštala 130 miliona dinara, za miltifunkcionalni centar bez striktne namene. Do sada je u sanaciju objekta uloženo oko 32 miliona, potrebno je još 100 miliona dinara, a grad taj  novac nema“, naglašava Kovač.

Demokrate su protiv prodaje gradske imovine, posebno protiv prodaje objekata poput Doma vojske. Odbornik Slobodan Pavović kaže da nije problem da grad prodaje neizgrađene površine, livade, građevinsko zemljište, ali je sporna prodaja već izgrađenih objekata, a posebno istorijski značajnih građevina. „Dom vojske je najznačajniji objekat u gradu, koji su gradili Valjevci, oficiri, vojska i, na kraju, grad je otkupio to zdanje. Ništa strašnije nam se ne bi desilo nego da se u tom prostoru otvori, na primer, kineska robna kuća. Ko može vlasnika da natera koju će delatnost tu obavljati. Baš ga briga. Poštovaće ugovor godinu dana, a onda će sa tim prostorom da radi šta hoće“, smatra Pavlović.

Odgovarajući na primedbe da u Domu vojske budući vlasnik može da radi bilo šta, Kovač naglašava da će Gradsko veće kontrolisati tekst oglasa o prodaji i u tom tekstu će biti definisani svi uslovi. „Dom vojske je proglašen za spomenik kulture i njegova namena mora biti precizno određena, otuda nije moguće da se u tom prostoru obavlja bilo koja delatnost. Objekat Doma vojske ne može biti ni prosvetna ustanova, jer to nikada nije ni bio“, kaže Kovač i podseća da je pretežna namena Doma vojske bila ugostiteljstvo.

Govoreći o prodaji kampa „Breza“ zamenik gradonačelnika objašnjava da će tom prodajom pokušati da na Divčibarama realizuju bar jedan projekat, koji će biti primećen. „Na Divčibarama se investicije i ulaganja do deset miliona dinara i ne primećuju. Potrebna su mnogo veća sredstva da bi se uredile saobraćajnica, voda, kanalizacija. Divčibare su jedino turističko mesto gde se glavnom ulicom kreću i pešaci i vozila. Da bi bar neki infrastrukturni problem rešili odlučili smo da prodamo kamp ’Breza’, koji je van funkcije godinama“, objašnjava Žarko Kovač.

Predsednik Skupštine Mihailo Jokić je predložio da odbornici glasaju o predlogu da se proda kampa „Breza“, a da se o prodaji Doma vojske izjasne naknadno, nakon što bude sproveden kompletan postupak, kojim će biti definisano, kako reče, „u kom smeru ide ta prodaja“. Skupštinska većona je odbila Jokićev predlog tako da je na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta doneta odluka i o prodaji Doma vojske.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 2 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara