Sanda Šimić  (foto: Kolubarske.rs)
Sanda Šimić (foto: Kolubarske.rs)
04.05.2015, 08:05

Evropska unija donira 3,6 miliona evra

č: | fb:

Evropska unija će kroz realizaciju projekta prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina izdvojiti 3,6 miliona evra donacija za ublažavanje posledica prošlogodišnjih poplava. Od tog iznosa polovina je namenjena poplavljenim gradovima i opštinama u Srbiji, u Kolubarskom, Mačvanskom, Zlatiborskom i Sremskom okrugu. Pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Sanda Šimić kaže da na pomoć evropskih fondova mogu da računaju sve institucije čiji je osnivač lokalna samouprava ili država. Ona objašnjava da su to javna preduzeća, javne institucije, kao i zdravstvene i prosvetne ustanove, koje su bile oštećene u majskim poplavama.

“Lokalne samouprave mogu konkurisati sa projektima iz oblasti saniranja oštećenih objekata, izgradnje novih objekata u cilju prevencije odbrane od poplava. Zatim sa projektima iz sektora poljoprivrede, kao što je saniranje poljoprivrednog zemljišta i klizišta. Takođe, mogu da konkurišu sa nekim zajedničkim projektima gradovi i opštine Srbije i Bosne i Hercegovine”, kaže pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Srbije Sanda Šimić

Načelnik Odelčjenja za lokalni razvoj i privredu Valjeva Nenad Branković kaže da Grad mora naći partnere u Srbiji ili Bosni i Hercegovini, kako bi zajednički aplicirali za novac koji je obezbedila Evropska unija za projekat pregogranične saradnje. On se nada da će neki od projekata dobiti zeleno svetlo, tako da će njegova realizacija početi na proleće sledeće godine.

Zinteresovane javne institucije iz Kolubarskog okruga mogu da konkurišu do 20. jula, a do kraja godine biće poznato koje projektie će finansirati Evropska unija.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 24 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...