Pomen pilotu Milenku Pavloviću (foto: Đorđe Đoković)
Pomen pilotu Milenku Pavloviću (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2015, 14:21

Milenko Pavlović, srpski junak

č: | fb:

Danas je obeleženo 16 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao u borbi sa avijacijom NATO pakta, vođenom iznad Valjeva. Vence na spomenik pukovniku Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja boraca.

Pomen pilotu Milenku Pavloviću

Pomen pilotu Milenku Pavloviću (Foto: Đorđe Đoković)

Pukovnik Dragan Milenković, saborac pilota Pavlovića, podsetio je na junaštvo svog kolege, koji se hrabro borio braneći Srbiju i nebo iznad Valjeva, naglasivši da je hrabro i odvažno ušao u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota.

 „Uprkos godinama koje prolaze osećaj ponosa i svesti o značaju podviga Milenka Pavlovića su sve veći. Jakog duha pukovnik Pavlović je izgradio retke osobine – istinoljubivost, ozbiljnost, pravednost i hrabrost. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, rodni kraj i svoju zemlju. To su bila njegova glavna životna uporišta. Veliki deo njegovog života bio je nebo”, rekao je pukovnik Dragan Milenković uz podsećanje na brojna odlikovanja koja je dobio pilot Milenko Pavlović.

Pukovnik Dragan Milenković

Pukovnik Dragan Milenković (Foto: Đorđe Đoković)

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić poručio je da dugujemo zahvalnost pilotu Milenku Pavloviću, svim pilotima i vojnicima kjoi su dali svoj život u odbrtani zemlje od NATO agresora.

Pukovnik Milenko Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu, selu pored Osečine, a nastradao je 4. maja 1999. godine braneći nebo nad Valjevom. Sahranjen je 6. maja na Bežanijskom groblju u Beogradu. Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića. U rodnom selu Gornjem Crniljevu napravljen je spomen kompleks. Pukovnik Milenko Pavlović odlikovan je ordenom za hrabrost i ordenom Svetog vladike Nikolaja.

Prvi put ove godine, iz nepoznatih razloga, izostalo je 4. maja u podne nadletanje aviona MIG nebom iznad Valjeva. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 7 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 56 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.