Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
10.05.2015, 10:38

Karaliću umesto 30, pet godina zatvora

č: | fb:

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda u Valjevu i Dejana Karalića (47) iz Beograda, umesto na prvostepeno izrečenih 30, osudio na pet godina zatvora zbog učešća u ubistu krojačice Nadežde Jelić (47), počinjenog u leto 1999. godine na Petom puku, objavljeno je na sajtu tog suda. 

Karaliću je Krivično veće Višeg suda dva puta izricalo po 30 godina zatvora. Prva presuda ukinuta je zbog procesnih manjkavosti, dok je druga sada preinačena zbog toga, kako je navedeno u obrazloženje, što se “u radnjama okrivljenog stiču samo obeležja krivičnog dela razbojništva”.

 “Nesumnjivo je utvrđeno da je okrivljeni toga dana (23. avgusta 1999), kada je izvršeno krivično delo razbojništva, bio u kući oštećenih (Jelića, u naselju Peti puk) i u tome učestvovao ali ne postoji ni jedan pouzdan dokaz da je okrivljeni tom prilikom oštećenu lišio života… Stoga je iz svih izvedenih dokaza utvrđeno samo da je okrivljeni zajedno sa još dva nepoznata izvršioca izvršio pretres kuće u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi pri čemu je prema oštećenoj (Nadeždi Jelić) primenjena sila”, takođe stoji u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Tog 23. avgusta 1999, trojica mlađih muškaraca odnela su iz kuće Jelića tri kilograma zlatnog nakita, 5.000 nemačkih maraka i 5.000 dinara, a Nadežda Jelić je posle batinanja i davljenja pronađena mrtva u kotlarnici kuće vezana kanapom “obmotanim oko vrata zbog čega je nastupila smrt ugušenjem”.

Mediji su tada spekulisali podacima iz istrage da su Jelići kao pčelari trgovali sa “momcima iz Bosne”, koji su im dovozili šečer, koji je tada bio deficitaran, u zamenu za rakiju koju su proizvodili. Kombi sa BiH tablicama viđen je i 23. avgusta 1999. pred kućom Jelića, a Apelacioni sud je utvrdio da su Karalić i jedan NN saučesnik bili u kući, dok je drugi NN saučesnik bio ispred kuće. Njihov identitet do danas nije utvrđen.

Dejan Karalić je kao saučesnik u zločinu otkriven kada se 2006. javio u Okružni zatvor u Smedervu na izdržavanje kazne od 13,5 godina zatvora za krivično delo počinjeno posle ubistva u Valjevu. Pri “obradi” njegovi otisci i DNK uzorci poklopili su se sa onima pronađenim tokom uviđaja u kući Jelića posle Nadeždinog ubistva.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 54 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 43 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.