Slava grada (foto: Đorđe Đoković)
Slava grada (foto: Đorđe Đoković)
09.06.2014, 11:08

Valjevo slavi Druge Trojice

č: | fb:

Valjevo danas proslavlja svoju slavu Duhovski ponedeljak – Druge Trojice. Nakon svete arhijerejske liturgije u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, vernicima se obratio i slavu čestitao episkop valjevski Milutin.

Vladika Milutin je pohvalio gradske i republičke vlasti i ceo srpski narod, posebno mlade, kako su se nosili sa nedaćama koje su nas zadesile, pokazujući jedinstvo koje je najvažnije. Posebno se zahvalio spasiocima koji su došli iz svih krajeva sveta. Još je poručio da na nevolju nikako ne treba gledati kao na kaznu, možda samo kao opomenu „jer Bog je ljubav i ne kažnjava, već samo blago opomene“.

Vladika Milutin

Vladika Milutin (Foto: Đorđe Đoković)

Potom je održana slavska litija oko Crkve, uz rezanje kolača i urezivanje zapisa. Valjevcima su u ime Grada slavu čestitali zamenik gradonačelnika Žarko Kovač i predsednica Skupštine grada Slavica Pantelić Cupać.

Slava grada

Slava grada (Foto: Đorđe Đoković)

Kovač je rekao da se ove godine slavi skromnije zbog poplava koje su nas nedavno zadesile, tako da je prioritet otklanjanje posledica prirodne katastrofe, u kojoj je izgubljen i jedan život.

- Trudićemo se da se posledice ove katastrofe što pre saniraju i da se pomogne pogotovo onim ljudima koji su ostali bez krova nad glavom. Najveće štete preživeli su stanovnici seoskih područja, gde su putevi uništeni. Trudićemo se da  što pre, uz pomoć državnih organa, sve saniramo i dovedemo u neko prethodno stanje. Naravno da ćemo i dalje raditi na predviđenim programima i realizaciji svih projekata koji su planirani za ovu godinu. Nadam se da će ovaj praznik i nama doneti kroz kolektivni duh razum i snagu da zajednički prebrodimo sve nevolje i izađemo iz njih uspešniji – poručio je Kovač.

Slavica Pantelić Cupać je rekla da je Valjevo uvek u istoriji prednjačilo „valjda zato što se nalazi u kotlini omeđenoj planinama, ima poseban položaj i ljudi tu posebno misle“.

- Ovde su prvo kneževi posečeni, potom je prva Vlada stvorena, prvi predsednik Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog bio je prota Mateja Nenadović, prvi ministar policije bio je Jakov Nenadović, pa eto i prva predsednica Skupštine sam ja, i meni je drago što je to tako zbog svih žena koje su tu. Pred nama je veliki zadatak da pomognemo da se ono što se dogodilo popravi. Najlakše ćemo popraviti ta materijalna dobra, ali moramo popraviti naše duše, sagraditi ih ponovo, izgraditi ih onako kako to samo Srbi i oni koji uče od Srba, jer i mi učimo od drugih, mogu, umeju i znaju – kazala je Pantelić Cupać.

Litija

Litija (Foto: Đorđe Đoković)

Veliki broj vernika okupio se na svečanom obeležavanju gradske slave, a litija ulicama Valjeva ove godine je izostala.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 45 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 54 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara