Čelnici i odbornici Grada (foto: Đorđe Đoković)
Čelnici i odbornici Grada (foto: Đorđe Đoković)
13.05.2015, 20:47

Punjenje akumulacije krajem avgusta

č: | fb:

Punjenje akumulacije “Stubo-Rovni”, čija je izgradnja počela pre 27 godina, počeće krajem avgusta, najavio je danas direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković. Prema njegovima rečima u ovaj sistem do sada je uloženo 70 miliona evra, nastavak radova, ove godine, biće finansiran sa 450 milona dinara, dok je za završetak investicije u 2016. godini obezbeđeno iz državne kase 400 miliona dinara. Ovo je saopšteno danas kada su branu obišli, uz domaćina direktora Miodraga Markovića, čelnici i odbornici Grada.

Marković, Kovač, Terzić i Ilić

Marković, Kovač, Terzić i Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

“Krajem avgusta zatvarači na brani biće spušteni, čime će sistem biti stavljen u funkciju, što podrazumeva punjenje akumulacije i formiranje jezera. Pošto će se u prvoj fazi raditi tehničko ispitivanje samog objekta, akumulacija se neće puniti u kontinuitetu, nego će se voda puštati postepeno i pratiće se rad”, objašnjava Marković i dodaje da s obzirom na to da je ovo republička investicija, državna komisija će odrediti do koje će se kote puniti brana. On nije mogao da objasni šta će sve uticati na odluku komisije i čime će se rukovoditi prilikom određivanja nivoa buduće akumulacije.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je ponudio nešto konkretniji odgovor na pitanje da li će brana biti punjena do kote 364, kako je planirano projektom ili do visine 333 metra, što je preovlađujući stav poslednjih nekoliko godina.

“U dopisu Rudarsko geološkog fakulteta, gde su razmatrane pomenute kote, piše da ukoliko bi se rekonstruisao vodovodni sistem u Valjevu, gradu ne bi bila potrebna tolika količina vode, pa samim tim ni punjenje akumulacije do kote 364. Ali tu su brojna sela, koja će se snabdevati vodom sa ovog sistema”, objašnjava Kovač i naglašava da će odluku o tome doneti stručni ljudi i državna komisija, verujući da će njihova odluka biti objektivna.

Gradonačelnik Stanko Terzić je podsetio da je reč o višenamenskom objektu, koji ima regionalni karakter, i skrenuo pažnju na tri važna aspekta završetka sistema “Stubo-Rovni”. Pored snabdevanja vodom Valjeva i prigradskih naselja, važno je i to što će i seosko područje dobiti vodu iz gradskog vodovoda. “Poseban značaj ove akumulacije je zaštita od poplava. Prošle godine su nas zadesile katastrofalne poplave i da nam je brana tada bila u funkciji šteta bi bila daleko manja", rekao je Stanko Terzić.

 

Brana Stuba-Rovni

Brana Stuba-Rovni (Foto: Đorđe Đoković)

Završetkom akumulacije “Stubo-Rovni” biće dugoročno rešen problem vodosnabdevanja od Valjeva do Lazarevca, uključujući opštine Kolubarskog okruga, što je oko 200.000 stanovnika. Direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković kaže da će “vrlo brzo i ostale opštine moći da računaju na vodu, ali da sve zavisi od njihove sekundarne mreže”. Na naše pitanje da precizira šta znači “vrlo brzo” da li to može da potraje i preko pet godina, Marković je odgovorio potvrdno i dodao da nijedna opština nije odustala jer je “voda svima potrebna”.

Direktor Miodrag Marković naglasio je, da je tačno da je izgradnja brane počela 1988. godine, ali da su "postojale godine kada se nije radilo na ovoj investiciji, delom zbog nedostatka sredstava, delom zbog ukupne situacije, koja je zahvatila našu zemlju". On, međutim, nije mogao da precizira koliko godina se pauziralo sa radovima. Nejasno nam je da li se tih godina pauziralo i sa primanjem zarada, "zbog nedostatka novca i ukupne situacije".

Dolazak čelnika i odbornika

Dolazak čelnika i odbornika (Foto: Đorđe Đoković)

Regionalni sistem za vodosnabdevanje danas su pored direktora JP “Kolubara” i čelnika grada obišli odbornici Skupštine grada, njih 16, i četiri člana Gradskog veća. Oni su došli autobusom uz pratnju policije i komunalne policije. Verovatno da ih "zaštite" od "zaštitnika" crkve Gračanice, koji se protive njenom potapanju.

 

(Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici, nisu bili previše raspoloženi za razgovor, niti su želeli da podele sa novinarima svoje impresije o akumulaciji i brani “Stubo-Rovni”, koju su, kako rekoše posetili po pozivu gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, koji je danas, zbog ranije zakazanog sastanka, bio sprečen da se pridruži gradskom rukovodstvu i odbornicima u obilasku ovog regionalnog sistema.

Brana Stubo-Rovni

Brana Stubo-Rovni (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 44 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...