Tomislav Nikolić (foto: Predsednik.rs)
Tomislav Nikolić (foto: Predsednik.rs)
14.05.2015, 20:41

Predsednik ne želi razgovor sa novinarima

č: | fb:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiće sutra Valjevo, drugi put za 15 dana. Prvi put predsednik je “tajno” posetio “Krušik”, dok sutra dolazi javno, ali ne želi susret i razgovor sa novinarima!? Nikolić će u Valjevskoj gimnaziji u 15 časova, održati prvu sednicu Organizacionog odbora u okviru obeležavanja „Stogodišnjice Valjevske bolnice 1914/1915“, čiji je pokrovitelj, najavljeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Međutim, predsednik neće davati izjave za medije, nego će predsednikova Služba dati saopštenje za javnost, a novinari bi trebalo to saopštenje da prenesu javnosti!? U dopisu Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike napisano je da će “snimateljima i fotoreporterima biti omogućeno praćenje početka sastanka. Nakon toga, Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije daće saopštenje za javnost. Molimo sve zainteresovane redakcije da svoje ekipe akredituju. Takođe, molimo sve zainteresovane redakcije da svoje ekipe upute na mesto događaja do 14.30 sati, radi neophodnih priprema”, poručili su valjevskim redakcijama iz predsednikove Službe.

Iz gradske službe ili Odseka za informisanje i protokol Valjeva zamolili su ovdašnje medije da dostave imena novinara i snimatelja, kao i njihove matične brojeve, zbog akreditacija. “Kao što ste videli u dopisu iz Predsedništva, planirano je da novinari uđu u Gimnaziju u 14.30 časova. Snima se početak sastanka, a nakon toga će novinari u biblioteci Gimnazije sačekati kraj sastanka, koji je planiran da traje 45 minuta. Po završetku sastanka, predsednik Republike neće davati izjave, a možete uzeti izjave članova odbora. Predsednik Republike će nakon sastanka posetiti Modernu galeriju. Snimatelji će moći da isprate ovu posetu”, saopšteno je iz Gradske službe ili Odseka za informisanje.

Međutim, ni predsednikova ni gradska služba u saopštenjima nisu napisale da li će novinari, dok budu čekali u biblioteci, dobiti neki sokić ili vodu, neku društvenu igru, kako bi im brže prošlo 45 minuta čekanja saopštenja, zatim da li će novinari moći da ostanu u biblioteci, dok predsednik bude u Modernoj galeriji, ili će biti na ulici ili ispred Moderne galerije? Zbog čega predsednikova i gradska služba zovu novinare na ovaj događaj, traže im lične podatke, akreditacije?

Šta će vam gospodo novinari? Dovoljni su vam snimatelji i fotoreporteri da se lepo snimite i fotografišete, da date saopštenje za javnost i Bog da vas vidi. Zato, predlažem predsednikovoj Službi da predloži Predsedniku da on predloži Vladi Srbije da donese zakon o zabrani ili ukidanju novinara. Ustvari, kad malo bolje razmislim, nema potrebe. Mi smo toliko bedni i mali da ćemo se sami ukinuti.

I da se razumemo. Nije sporno da Predsednikova poseta prođe bez novinara i njihovih pitanja. Legitimno pravo svakog, a posebno Predsednika i to Srbije. Ali zbog čega se pozivaju novinari i stavljaju na čekanje u biblioteku Valjevske gimnazije i to od 14.30 do 15.45? Da bi im Služba uručila saopštenje za javnost!? Pa to može i mnogo jednostavnije, znate ono - internet, mail, može i sms, viber, whatsapp… Mada, najbolje je da valjevske novinare upute na @predsednikrs, s obzirom na to da je Predsednik aktivan tviteraš, na kome će se saopštenje za javnost objaviti i pre završetka sastanka.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...