Sastanak u gimnaziji (foto: Đorđe Đoković)
Sastanak u gimnaziji (foto: Đorđe Đoković)
15.05.2015, 16:42

Predsedavao Tomislav Nikolić

č: | fb:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedavao je danas u Valjevu prvim sastankom Organizacionog odbora za obeležavanje stotogišnjice Valjevske bolnice 1914-1915. u Velikom ratu.

U organizacionom odboru su srpski patrijarh Irinej, vladike SPC Milutin (Knežević) i Lavrentije (Trifunović), predsednici SANU, SLD i vojnog zdravstva, predstavnici arhiva i ugledni istoričarti, kao i čelnici Grada Valjeva. Tomislav Nikolić se ranije prihvatio pokroviteljstva proslave tog jubileja.

Ratna valjevska bolnica 1914-1915. bila je simbol stradanja i požrtvovanosti, a Valjevo je bilo grad – bolnica u kojem je tada stradao i veći broj domaćih i stranih lekara i bolničarki. Među njima i poznata slikarka Nadežda Petrović (1873-1915) kao dobrovoljna bolničarka. Bila je sahranjena na nekadašnjem groblju na Bairu da bi docnije njeni posmrtni ostaci bili ekshumirani i preneti u porodičnu grobnicu na Novom grovlju u Begradu.

Današnji sastanak održan je u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, a novinari su saopštenje sa sastanka čekali u gimnazijskoj biblioteci. Kako saznaju Kolubarske.rs, „Fondacija Dragica Nikolić“ će finansirati projekat za uređenje školske biblioteke.

Gradonačelnik Stanko Terzić pozdravlja predsednika Tomislava Nikolića

Gradonačelnik Stanko Terzić pozdravlja predsednika Tomislava Nikolića (Foto: Đorđe Đoković)

Umesto, kako je najavljeno, posete Modernoj galeriji, današnju posetu Valjevu predsednik Nikolić završio je u „Krušiku“, gde se informisao o incidentu, do kojeg je došlo tokom prepodneva, u kojem je u vojnoj proizvodnji šest radnica lakše, a jedna radnik teže povređen.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 3 sati 34 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar