Simus Šidi, predsednik EAC
Simus Šidi, predsednik EAC
22.05.2015, 21:12

Otvorena Konferencija za psihološko savetovanje

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica otvorena je Evropske konferencija za psihološko savetovanje, na kojoj učestvuje 40 psihologa iz Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Rumunija, Ukrajine, Izraela, Irske, Švedske, Portugalije i Srbije. Tema ovogodišnje konferencije, koja se prvi put organizuje u Srbiji, a čiji je domaćin Valjevo, je "Pomoć pojedincu, porodici i zajednici”.

U centru trodnevnog naučnog skupa biće upravo kako pomoći pojedincu, porodici i društvu u kriznim vremenima. Jedna od organizatora i član UO Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Milena Seka Maksimović, specijalista medicinske psihologije Valjevske bolnice, kaže da se svaka kriza odražava na pojedinca, potom na porodicu, pa i na društvo. “Psihološka pomoć mora da se pruži na sva tri nivoa. Problemi mogu da počnu od porodice i tada pokrivamo i pojedinca, problemi mogu da nastanu u zajednici, koja bi trebalo da brine o pojedincu i o porodici, ali najčešće se problemi javljaju kod pojedinca, s tim što menjajući sebe, pomažući sebi, oni utiču i na promene u porodici i u društvu-zajednici”, kaže Maksimović.  

Učesnici naučnog skupa jesu iz različitih zemalja, ali su problemi sa kojima se susreću pojedinci, porodica i društvo, manje-više jednaki u svim delovima sveta. “Kada je reč o psihološkoj problematici ne postoje velike razlike i tu smo jednaki svi, jer ljudski problemi su svuda u svetu isti ili slični, bez obzira na kulturološke i ekonomske, razlike”, objašnjava Seka Maksimović.

Milena Seka Maksimović

Milena Seka Maksimović (Foto: Đorđe Đoković)

Evropska asocijacija za savetovanje (EAC) svake godine organizuje Konferenciju za psihološko savetovanje u drugoj evropskoj zemlji. Ove godine došao je red na Srbiju, tako da je Udruženje za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije (UPSKS), prihvatilo da bude domaćin ovog značajnog stručnog skupa.

“Valjevo je izabrano za domaćina jer je Udruženje za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije nastalo upravo u Valjevu, 2007. godine”, kaže Milena Maksimović. Ona objašnjava da je Istraživačka stanica u Petnici izabrana za mseto održavanja Kongresa jer ova naučna institucija ima iskustva sa međunarodnim stručnim skupovima i ponudila je sve što je potrebno za održavanje jedne ovakve konferencije.

Učesnici ovog naučnog skupa su zadovoljni boravkom u Petnici, mnogi od njih su pre dolaska čuli za Istraživačku stanicu, tako da im je, kako rekoše “čast što borave u naučnoj instituciji svetskog glasa u prelepom ambijentu, okruženi prirodom, gde se na svakom koraku oseća ividi nauka”.

Nikola Božić otvara Konferenciju

Nikola Božić otvara Konferenciju (Foto: Đorđe Đoković)

Konferenciju je otvorio Nikola Božić, domaćin IS Petnica, a goste i učesnike ovog skupa su pozdravili Simus Šidi, predsednik EAC i Marjan Tošić, predsednik UPSKS.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 11 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 8 sati 48 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar