Kristin Moro u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
Kristin Moro u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
25.05.2015, 14:05

Najznačajnija saradnja je u oblasti obrazovanja

č: | fb:

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro danas je bila gost u Valjevu, gde je prvo razgovarala sa gradonačelnikom Stankom Terzićem, potom posetila Modernu galeriju, Valjevsku gimnaziju, Narodni muzej i Istrživačku stanicu u Petnici. Gradonačelnik Stanko Terzić kaže da „u današnjoj poseti Valjevu ima neke simbolike, jer ambasadorka jedne od najlepših zemalja na svetu dolazi u najlepši grad u Srbiji”. On dodaje da je simbolika i u tome što dva istakunuta i velika valjevska slikara, svetski priznata, Ljuba Popović i Slobodan Jevtić Pulika žive i stvaraju u Francuskoj.

Kristin Moro

Kristin Moro (Foto: Đorđe Đoković)

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro kaže da između Frncuske i Valjeva već postoji dobra saradnja u mnogim oblastima, a najznačajnija se odnosi na obrazovanje, jer to je najvažnija oblast „kako za sadašnjost, tako i za budućnost jedne zemlje”. Ona dodaje  da raduje to što je Valjevska gimnazija jedna od retkih škola gde je otvoreno bilingvalno, odeljenje sa dvojezičnom nastavom -  na srpskom i francuskom jeziku.

Nakon obilsaka Valjevske gimnazije i dve ustanove kulture, Kristin Moro će mladim naučnicima u Istraživačkoj stanici Petnica održati predavanje o klimatskim promenama.

„Pokušaću da objasnim mladim ljudima, koji žele da se bave naukom, da će upravo oni moći da doprinesu, ne samo borbi protiv klimatskog zagrevanja, nego će moći da doprinesu i tome da se srpska ekonomija lakše i bolje prilagodi novim klimatskim uslovima i svetskim trendovima na očuvanju životne sredine. Borba protiv klimatskog zagrevanja je zapravo mogućnost da se razviju nove usluge, nove industrije i nove oblasti”, kaže ambasadorka Francuske u Srbiji.

Kristin Moro u IS Petnica

Kristin Moro u IS Petnica (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić kaže da današnja poseta ambasadorke Francuske predstavlja kontinuitet poseta stranih ambasadora Valjevu, jer su u poslednjih nekoliko meseci u Valjevu boravili ambasadori Velike Britanije, SAD i Holandije. "To govori o zajedničkim i dobrim vezama našeg grada i Srbije sa predstavnicima najvećih zemljama sveta”, rekao je gradonačelnik.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 15 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...