Kalemegdanska ulica (foto: Kolubarske.rs)
Kalemegdanska ulica (foto: Kolubarske.rs)
27.05.2015, 12:02

Sudska presuda u skladi sa zakonom, ali ne i životom

č: | fb:

Vlasnik nelegalnog objekta u Kalemegdanskjoj ulici tužio je „Vodovod“ za uzurpaciju imovine, sud je naložio javnom preduzeću da ukloni cevovod za fekalnu kanalizaciju sa privatne parcele, „Vodovod“ vadi cevi, što nije ni jednostavno ni jeftino, a deo ulice ostaje bez kanalizacione mreže. Ovo je ukratko epilog sudskog spora, koji je pokrenuo vlasnik parcele na kojoj je postavljen cevovod, jer nije ispoštovan ugovor, po kome je „Vodovod“ za korišćenje dela ulice, koji je u privatnom vlasništvu, trebalo besplatno da uradi kućni priključak na kanalizacinu mrežu. Direktor „Vodovoda“ Đorđe Pavlović objašnjava da ugovor nije ispoštovan, jer objekat nema građevinsku dozvolu, niti je vlasnik podneo zahtev za legalizaciju. „Nelegalan objekat nismo mogli priključiti na kanalizacionu mrežu, jer bi to bilo krivično delo“, navodi Pavlović.

On dodaje da su pokušali, pre sudskog spora, da pronađu neko alternativno rešenje, poput da vlasnik naknadno podnese zahtev za legalizaciju, međutim svako rešenje je bilo suprotno zakonu. Na naše pitanje, zašto „Vodovod“ pre potpisivanja ugovora nije proverio da li je objekat nelegalan i da ne može biti priključen na kanalizacionu mrežu, Pavlović odgovara da „takva provera nije u nadležnosti javnog preduzeća i da nije bilo razloga da se posumnja da je objekat bez građevinske dozvole“.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Ne želeći da komentariše presudu suda, koji nije usvojio argumentaciju „Vodovoda“ da ugovor nije ispoštovan jer bi to bilo krivično delo, niti odbijanje da se prihvati ponuda „Vodovoda“ o pravičnoj naknadi štete vlasniku, Pavlović kaže da „presuda jeste u skladu za zakonom o obligacionim odnosima, ali nije u skladu sa životom“. Na pitanje zašto Grad nije doneo odluku o eksproprijaciji parcele-ulice kroz koju prolazi kanalizaciona mreža, zbog javnog interesa, Pavlović odgovara da nema zakonskog osnova, jer je reč o 20-ak metara ulice.

Nameće se i pitanje zašto gradska građevinska inspekcija, u skladu sa zakonom o bespravno podugnutim objekltima, ne donese rešenje o rušenju ili legalizaciji objekta koji nema građevinsku dozvolu. Đorđe Pavlović kaže da to nije u njegovoj nadležnosti i da je to pitanje za Gradsku upravu i nadležne službe. Odgovarajući na pitanje da li će „Vodovod“, kome je naneta šteta, tužiti vlasnika objekta jer je doveo u zabludu javno preduzeće prilikom potpisivanja ugovora, Pavlović kaže da će najverovatnije podneti tužbu. „Ali to što će Vodovod tužiti vlasnika objekta neće rešiti problem i smanjiti štetu, jer cevi moramo izvaditi, koje kasnije ne možemo koristiti“, kaže Pavlović. On objašnjava da će jedan deo mreže u Kalemegdanskoj ulici biti premošćen na drugi krak, kako bi što manje kuća ostalo bez kanalizacije kada se izvade cevi sa sporne parcele. Međutim i pored toga bez priključka će ostati četiri kuće. Prema našim saznanjima vlasnici kuća, koje ostaju bez priključka na kanalizacionu mrežu, neće dozvoliti vađenje cevi.

Kalemegdanska ulica

Kalemegdanska ulica (Foto: Kolubarske.rs)

Pre tri godine urađena je kanalizaciona mreža u Kalemegdanskoj ulici u dužini od jednog kilometra i tako je ova ulica, koja se nalazi u neposrednoj blizini Gradskog groblja, konačno priključena na glavni fekalni kolektor. Ova kanalizaciona mreža je čak jedna od retkih u Valjevu koja ima i upotrebnu dozvolu i za koju je urađen tehnički prijem.

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 5 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...