Telefonsko savetovalište (foto: Đorđe Đoković)
Telefonsko savetovalište (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2014, 14:18

Podrška trudnicama i roditeljima

č: | fb:

Pod pokroviteljstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje su od 8. marta, kada je počeo projekat „Deca Srbije“, otvorena 24 telefonska savetovališta, od kojih je jedno i u Valjevu.  Po uzoru na savetovalište „Halo beba“ u Beogradu, RFZO je odlučio da trudnicama i porodiljama širom Srbije omogući da u svakom trenutku telefonskim pozivom mogu dobiti informacije i savete koji se odnose na zdravlje tokom trudnoće, pravilnu negu i brigu o deci, kao i pomoć roditeljima za negu bolesne dece.

Valjevo je bilo među prvim gradovima u kojima je otvoreno telefonsko savetovalište i do danas je zabeleženo oko 130 poziva iz svih opština Kolubarskog okruga.

- Prvih mesec dana nismo imali mnogo poziva, ali kada se o našem radu više čulo, povećao se i broj tako da smo prošlog meseca imali pedesetak poziva. Ima pitanja vezanih za rešavanje povišene temperature i prehlade kod dece školskog uzrasta, ali se najveći broj odnosi na period posle porođaja. Mame imaju potrebu da pitaju sve vezano za negu i higijenu novorođenčeta, traže savete za uspostavljanje dojenja, negu dojki, savete o problemima sa grčevima kod beba, obradu pupčane rane, kao i probleme prilikom nicanja prvih zubića... Interesuju se i za prve kontrole kod pedijatra, prvi odlazak u savetovalište, vakcinacije – kaže Slavica Filipović, strukovna medicinska sestra i specijalista javnog zdravlja, koja je odgovorna za rad telefonskog savetovališta u Valjevu.

 

Slavica Filipović

Slavica Filipović (Foto: Đorđe Đoković)

Najviše poziva ima noću.

- Suština je u tome da kroz telefonski savet roditelja usmerite da u kućnim uslovima pomogne svom detetu i sebi da se prevaziđe određena situacija. Naravno, postoje i one situacije kada je i pored preduzetih mera neophodan odlazak kod lekara. Najviše poziva ima u noćnim satima, jer su im danju za savet dostupni i drugi ljudi iz okruženja, mogu otići i kod pedijatra, ali noć je ipak nešto drugo, tako da je velika stvar to što znaju da postoji telefon koji u svakom trenutku mogu pozvati. Nekada je dovoljno samo popričati, ohrabriti, smiriti roditelja, jer to ne mora ni biti neki veliki problem, ali roditelj ima pravo da bude zbunjen ili uplašen, a na nama je da im olakšamo, da budemo njihov oslonac i podrška u svakom trenutku.

Sedište telefonskog savetovališta u Valjevu je najpre bilo u Filijali RFZO, ali je zbog lakše organizacije premešteno u Dom zdravlja. U telefonskom savetovalištu rade 23 obučena zdravstvena radnika. Nosioci posla su patronažne sestre i tehničari, ali su zbog obima uključene i sestre iz Službe za zaštitu zdravlja žena Valjevske bolnice, pre svega iz Odseka neonatologije, kao i Ginekološke službe Doma zdravlja. Radi se u tri smene. Njihov posao podrazumeva i uzimanje podataka o otpustima iz Porodilišta, kontaktiranje patronažnih službi u domovima zdravlja na području Kolubarskog okruga, kao i kontaktiranje porodilja i najava poseta patronažnih sestara. Koordinator za edukaciju osoblja za rad u telefonskim savetovalištima u Srbiji je Anđelka Kotević, koja je pre 13 godina pokrenula rad savetovališta „Halo beba“ u Beogradu. Tehničku i informatičku podršku u projektu dao je RFZO.

Na Neonatologiji Valjevske bolnice broj telefonskog savetovališta se upisuje i na otpusnu listu novorođenčeta, kako bi mame bile informisane o tome da im je neko 24 sata na raspolaganju za svaki savet. Telefonsko savetovalište se može dobiti pozivom na broj 014/ 315 00 29.

Aktuelno

Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 1 dan 1 sati

Mali i njegove male greške

Čitam u jednim novinama kako je Mali ministar finansija kroz ružičaste naočare na ružičastoj televiziji raskrinkao lažove koji su, zamislite, tvrdili da je Srbija prezadužena država!   Nije...  · 5 komentara

Vodovod (foto: Kolubarske.rs)
Obaveštenje potrošačima Pre 23 sati 30 minuta

Novi računi za vodu sa QR kodom

JKP Vodovod Valjevo obaveštava svoje korisnike da će septembarski računi za utrošenu vodu, kao i svi naredni računi, biti odštampani sa IPS QR kodom. Ovakav način plaćanja računa korisnicima...  · 11 komentara