Akcija davanja krvi u kafeu Zipa (foto: Đorđe Đoković)
Akcija davanja krvi u kafeu Zipa (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2014, 14:44

Humanost na svakom mestu

č: | fb:

Da Valjevci znaju da krv život znači dokazali su brojnim akcijama koje organizuju tokom godine. S obzirom na to da velike firme skoro da ne postoje, akcije su premeštene na različita mesta, poput mesnih zajednica, izletišta, restorana i kafića. Tako je danas u kafiću „Zipa“ prikupljeno 27 jedinica krvi.

Vladimir Nikolić, jedan od zaposlenih u „Zipi“ kaže da su prvo organizovali prikupljanje pomoći za postradale u poplavama u Obrenovcu, kada su se svi radnici odrekli dnevnih honorara. Pošto su čuli da je krv uvek potrebna odlučili su da organizuju i ovu akciju, kojoj su se odazvale komšije iz okolnih kafića i prijatelji, čak su imali i podršku donatora u hrani i piću za davaoce.

Vladimir Nikolić i Dejana Ješić

Vladimir Nikolić i Dejana Ješić (Foto: Đorđe Đoković)

Čim su došli na ovu ideju obratili su se Službi za transfuziju krvi i Crvenom krstu, a u organizaciji su im pomogli prijatelji koji ovakve akcije organizuju u Krušiku. Slobodan Mirosavljević, predsednik komisije za davalaštvo Crvenog krsta Valjevo i predsednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi u Krušiku, kaže da se u toj firmi godišnje organizuju četiri velike akcije za Institut za transfuziju krvi, Vojnomedicinsku akademiju i Službu za transfuziju krvi Valjevske bolnice, a na svakoj se prikupi između 100 i 220 jedinica krvi. Novu akciju u Krušiku najavljuje za 19. i 20. jun, a u odziv ne sumnja. I sam je izuzetan primer drugima, jer je krv dao preko 160 puta.

Zahvaljujući ovakvim akcijama, koje koordinira Crveni krst, Valjevska bolnica poslednjih godina nije imala problema sa rezervama krvi. Mesečno se organizuju bar po dve akcije. Tako je u nedelju, povodom obeležavanja Dana policije, organizovana u Policijskoj upravi u Valjevu gde su prikupljene 43 jedinice krvi.

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 17 sati 51 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara