Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
09.06.2015, 07:57

Direkcija, i u godini poplava, uspešna

č: | fb:

I pored teškoća sa kojima se Grad prošle godine suočio, pre svega posledicama majskih poplava, Gradska direkcija je izvršila svoje obaveze i uspešno je poslovala, zaključak je Gradskog veća nakon analize izveštaja o radu Direkcije u 2014. godini. Direktor Dragan Jeremić kaže da je do maja prošle godine urađeno sve u skladu sa programom i navodi da je urađeno 3,7 kilometara ulica i oko osam kilometara puteva, ali nakon poplava sve aktivnosti i novac bili su usmereni na otklajanje posledica. Sanirano je preko 350 kilometara puteva, uglavnom makadamskih, i to je bio, kako ističe Jeremić, najobimniji posao koji je rađen ne samo prošle, nego u poslednjih 30 godina.

“Prošle godine smo sanirali i 16 mostova, ove godine završavamo preostalih šest i jedan uz pomoć države. Sledeće godini ćemo sanirati brojna klizišta, pre svega ona u gradu. Prošle godine smo sanirali klizišta na putevima, koje smo učinili prohodnim”, kaže Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Jeremić podseća da je prošle godine završen balona u SRC Petnica, a efekti i značaj, po njegovim rečima, biće vidljivi tek od sledeće zimske sezone. Takođe završeno je i nekoliko dečjih igrališta, pre svih ono na Pećini, koje je značajna investicija.

Od redovnih aktivnosti, Jeremić izdvaja održavanje zelenih površina i navodi da je prošle godine na teritoriji grada posađeno 350 novih stabala raznog drveća, što je plan i za ovu godinu. “Cilj nam je da za tri godine posadimo preko 1000 sadnica. Vodili smo i vodićemo računa koje drveće se sadi po ulicama, kako ne bi dolazilo do oštećenja kolovoza i trotoara, što je prethodnih godina bio slučaj, pa smo bili primorani da sečemo to drveće”, kaže Jeremić.

Direktor Direkcije ističe da je Valjevo jedan od retkih gradova u Srbiji koji redovno servisira svoje obaveze prema javnim preduzećima. Kao jedan od većih problema sa kojim se suočava Gradska direkcija, ne samo prošle godine, jeste nedovoljan broj stručnog kadra. “U skladu sa Zakonom o zabrani prijema radnika, došli smo u ozbiljan problem da nemamo dovoljno stručan kadar za osnovne delatnosti Direkcije. Pre svega mislim na tehnički prijem i za taj posao već sada angažujemo ljude na ugovor, jer više nemamo saobraćajne i elektro inženjere”, kaže Jeremić i dodaje da Gradsku direkciju čeka ozbiljna rekonstrukcija, kada je reč o kadrovskoj strukturi”, rekao je Dragan Jeremić, direktor Direkcije.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Stanko Terzić, uz podsećanje na “efikasno i sinhronizovano delovanje u vreme i nakon majskih poplava” je pohvalio direktora i zaposlene u Gradskoj direkciji, koji su “dali značajan doprinos na otklanjanju posledica poplava”.   

Terzić je najavio da će se i u ovoj godini raditi na otklanjanju posledica majske katastrofe, ali biće i intenzivirana komunalna izgradnja. “Posebno težište moramo staviti na klizišta i molimo sugrađane za još malo strpljenja. Mnogo novih klizišta se pojavilo, a da još uvek nisu sanirana stara. Naše finansijske i materijalno-ljudske mogućnosti su ograničene, zato ćemo ponovo od Vlade Srbije tražiti pomoć kako bi završili, u što kraćem roku, sva klizišta”, rekao je gradonačelnik Stanko Terzić.

Žarko KOvač

Žarko KOvač (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je, takođe, pohvalio rukovodstvo i zaposlene u Direkciji, “koji su se suočili sa izazovom sa kakvim se do sada ni jedan sastav tog preduzeća nije suočio, jer su problemi majskih poplava bili veći i od zemljotresa ili bilo koje druge nepogode”.

On je sugerisao da se preduzeće mora truditi da učešće troškova zarada u ukupnim troškovima bude još manje. “Ono ima tendenciju pada i sada je na oko devet posto od ukupnih troškova Gradske direkcije. Nedostaju neki kadrovi, ali u nekim sektorima ima i viška zaposlenih, kao što je sektor urbanističkog planiranja, gde se ne ostvaruju dovoljno kvalitetni rezultati”, smatra Kovač.

Zameniki gradonačelnik Žarko Kovač je na sednici Gradskog veća skrenuo pažnju da se velika gradilišta u gradu moraju zaštititi od noćnih vandala. “Postoje manje grupe ljudi koji u noćnim satima uništavaju gradilišta. Primer je Karađorđeva ulica, gde svake noći budu uništene ograde i znaci koji su postavljeni kao zaštitne mere. To nema smisla, jer ni Grad ni izvođači radova nemaju toliko novca da stalno nadoknađuju štetu koju čini jedna mala grupa ljudi, njih desetak”, poručio je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 18 sati 41 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 23 sati 51 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara