Česma na Trgu vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Česma na Trgu vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
09.06.2015, 10:29

Po nekoliko časova bez vode veći deo Valjeva

č: | fb:

Bez vode će biti u određnim vremenskim intervalima po nekoliko časova skoro 70 posto grada, jer je iz sistema isključeno najveće izvorište Paklje. Trenutno su bez vode potrošači u naselju Kolubara 2 i Peti Puk, dok će naredna četiri sata vodu imati Sedlari, Popare i Beloševac, koji su bez vode bili 24 časa. O rasporedu restrikcija potrošači će biti informisani nekoliko časova pre isključenja preko sredstava javnog informisanja.

Direktor „Vodovoda” Đorđe Pavlović kaže da nije moguće napraviti precizan raspored kada, koliko i koji delovi grada će biti bez vode, jer sve zavisi od nivoa u rezervoaru. „Juče je u podne nivo vode u rezervoaru u fabrici vode na Pećini bio samo 80 centimetara, a visina je četiri metra. Nakon dva časa nivo je podignut na 1,20 metara, dok je jutros, kada je rezervoar trebalo da bude pun, nivo vode bio 1,80 metara. I upravo od tog nivoa, koji ne možemo da predvidimo, zavisi kada će, koliko, kad i ko biti isključen”, objašnjava Đorđe Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Ali ono što je najvažnije jeste da će kada se donese odluka o isključenju određenog dela grada potrošači tog trenutka biti obavešteni i znaće od kada i koliko neće imati vode. Pavlović precizira da potrošači neće ostati bez vode istog trenutka kada su isključeni, jer će biti vode u mreži nekoliko časova. On navodi primer da je juče ujutru voda isključena za Popučke, a tek sinoć su im slavine bile suve.

Direktor „Vodovoda” objašnjava da je zbog velikih radova na rekonstrukciji cevovoda sirove vode sa izvorušte Paklje, to izvorište van funkcije, dok se grad snabdeva vodom samo sa izvorišta Gradac, čiji je kapacitet 260 litara vode u sekundi i to bi trebalo da zadovolji potrebe dve trećine grada. „Međutim juče je bila ekstremna potrošnja, iz nama nepoznatih razloga, tako da smo bili primorani da isključimo i one delove grada, koji nisu bili planirani. Zato moramo, vrlo brzo, uraditi analizu zbog čega nismo uspeli da sa relativno velikim protokom vode, sa izvorišta Gradac, obezbdeimo snabdevanje za dve trećine grada”, kaže Đorđe Pavlović.

On objašnjava da je po programu restrikcija planirano da se prvo isključuju rubni delovi grada, potom niže gradske zone, s tim da će jedino biti izuzeta Opšta bolnica. Đorđe Pavlović kaže da je, kada dođe, voda ispravna za piće jer u cevovodu postoji rezidualni hlor, a takođe se radi dezinfekcija rezervoara i cevovoda.

Kanister sa vodom u dvorištu OŠ Sestre Ilić

Kanister sa vodom u dvorištu OŠ Sestre Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Cisterne sa pitkom vodom biće postavljene na devet lokacija u gradu. Trenutno se nalaze u Novom naselju (između obdaništa i škole), u dvorištu  OŠ “Sestre Ilić“, kod Suve česme, u dvorištu obdaništa u Kolubari 2, u OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”. i u obdaništu “Vidra”. U narednih sat vremena cisterne će biti postavljene u Sedlarima kod “Europroma“, Beloševcu kod kafane “Slavica” i na Ćatinom putu. Iz Gradske direkcije, koja se stara o javnim česmama u gradu, kažu da je voda ispravna za piće.

Radovi na rekonstrukciji cevovoda sa izvorišta Paklje trajaće do 15. juna i do tada će u određnim vremenskim intervalima po nekoliko časova biti isključeni određeni delovi grada.

Iz Gradskog vodovoda po ko zna koji put mole potrošače da racionalno troše vodu, posebno one koji neće biti isključeni, da je ne troše za zalivanje bašta, pranje dvorišta i automobila.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 12 sati 4 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 17 sati 15 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara